Alle bilder: Trond Bie/ITavisen

Annonse


TEST: Du vil skjønne hvorfor den koster 50 000 kroner

Asus ROG Zephyrus Duo 16 er en så maksimert gaming-laptop at det er vanskelig å vite hvor man skal starte.

Introduksjon

Asus ROG-produkter er det beste gaming-utstyret man kan få fra produsenten, og Zephyrus Duo tar alt helt ut. Hva betyr Duo i dette tilfellet? Jo, en ekstra vinklet skjerm under 16-tommeren

Du kan plassere hva du måtte ønske der, men systeminformasjon gir mest mening når man trykker på turbo-knappen og lette av: maskinen er fantastisk til å bryte opp ikke-ønskelige samtaler.

Først, en lang punkt-liste:

 • AMD Ryzen 9 6980HX med Radeon GPU
 • GeForce RTX 3080 Ti
 • 16″ – 2560 x 1600 – 165 Hz – MiniLED – HDR 1000 – 3 ms – 100 prosent DCI-P3 – Pantone-sertifisert – adaptiv sync
 • Dolby Vision Atmos
 • AMD FreeSync med HDR
 • 32GB DDR5 4800MHz
 • 100 w kjapplading: 50 prosent på 30 minutter
 • 2048 GB lagringsplass
 • WiFi-generasjon Wi-Fi 6e (802.11ax)
 • Active Aerodynamic System Plus 2.0 (AAS+ 2.0) kjøling
 • Liquid Metal Conductonaut Extreme
 • Seks høyttalere med 2 x woofers
 • 2 x USB-A 3.2 Gen2-porter
 • 2 x USB-C 3.2 Gen2-porter med DisplayPort-støtte
 • 1 x HDMI 2.1-utgang
 • Lynrask WiFi-6E, Gigabit Ethernet LAN-port, Bluetooth 5.0
 • 3,5 mm kombinert port til hodetelefoner/mikrofon
 • Vekt: 2,5 kg

Design

Med en prislapp som er utenfor de vanlige rammene for de fleste av oss, må man forvente det lille ekstra, og Asus gjør sitt for å overbevise deg om at dette er verdt pengene.

Annonse


Maskinen leveres i en stor eske som man lett kan forveksle med en skjerm- på utsiden: ROG-logoen. De prøver å gjøre en slags klubb ut av det.

Når man åpner finner man foruten maskinen en avlang eske med to strømforsyninger: en overraskende liten lader på 100 w (USB C), og en langt større kloss uten USB C. Ved nærmere øyesyn er det lett å fatte hvorfor den er stor: den kan levere 280 w. Fordi maskinen har et RTX 3080 ti-kort, må slikt til.

– Mvh, strømregningen

Asus har også inkludert en praktisk ryggsekk for å stappe maskinen oppi så man kan farte avgårde på LAN. På innsiden finner vi plass til tilbehør som mus, strømforsyningen og det er rikelig med ekstra-lommer. Du vil uten problemer også få plass til et tastatur og gamepad, også, om du ønsker den komplette opplevelsen. Det gjør du med så mye kraft.

Jeg har ikke en gang kommet til maskinen, men la meg bare nevne en siste ting: den leveres i en egen premium-eske som løfter frem de 50 000 kronene du har brukt som en juvel.

Så over til selve maskinen som leveres med en stor reklame-flipp som lister opp alle de fancy teknologiene, blant annet mini LED HDR 1000-skjermen, DDR5 RAM-en og kjapp-ladingen man jo ikke forventer på en gaming-maskin.

2,5 kg er altså vekten, og det er ikke så ille i hånda. Asus har gått for mye plastikk, muligens for å holde vekten lav, men jeg hadde nok tisset litt på meg hadde jeg mistet den stående.

Maskinen er mørk, men med et par farge-detaljer. Undersiden er nesten brutal i designet, som dessuten avslører høyttalerne og en rekke gummi-propper. På sidene finner man, foruten de aller fleste portene, også relativt store kjøle-hull. Disse er også plassert på baksiden.

Tastaturet på en slik maskin er kanskje ikke noe man tenker aller mest over, man skal jo ikke sitte og skrive på den, men jeg fant at det var overraskende kjapt og behagelig med nok “action”. Klart er det viktig når man spiller FPS-er, men her kunne jo Asus ha glemt noe av det mest grunnleggende – men det har de altså ikke.

Asus har gjort noe finurlig med berøringsflaten som på denne maskinen er avlang og plassert til høyre for tastene, og ikke under som jo er vanlig. Er dette et problem? Nei, faktisk ble hjerne-minnet mitt overraskende kjapt vant til å finne den på høyre side, og ikke byr det på komfort-problemer. Er det lite plass på sidene når den er så avlang? Ja, det kan det fort bli.

Funksjoner

“So far so good”, i det minste i forhold til vekt og størrelse, selv om det nok er i overkant mye plastikk. Dette glemmer man dog fort i det man vipper opp skjermene. I tillegg til at innmaten er det beste man kan få, er det en ekstra skjerm med samme lengde plassert under, og som vippes i ett med hoved-skjermen.

Dette er en fullverdig skjerm, noe som betyr at du kan dra hvilke som helst Windows-programmer over. Du kan jo ha lynmeldingene oppe der, maskinvare-statistikk, musikk-strømming, Steam eller Xbox-appen – det er opp til deg. Du kan også enkelt med fn-funksjonstastene aktivere og deaktivere ekstra-skjermen, samt duplikere og utvide skjerm-arealet.

Ekstra-skjermen dukker praktisk opp slik i Windows-innstillingene.

Det var flere oppdateringer til programvaren og BIOS-en under testperioden – maskinen tar seg av alt dette for deg.

Det mest hendige programmet er uten tvil Asus Armoury Crate (som kan lastes ned for all Asus-maskinvare). Foruten å servere temperatur og frekvens-informasjon for CPU, finner man RAM-bruk, hastighet, CPU-statikk og fire ulike GPU-modus: Ultimate, Standard, ECO-modus og Optimert.

Du kan herfra, som med fn-tastatursnarveien, velge mellom fire ytelses-modus: Windows, stille, Ytelse, Turbo (kun med strømforsyning), Turbo og Håndbok. Med sistnevnte velger man selv ytelsen.

Du må bruke 280 w-laderen for å aktivere Turbo-modus, og Asus advarer mot at programmer kanskje må lukkes for å kunne lade med 100 w USB C-laderen.

Trond Bie, hørselskadet

Det er også verdt å nevne at dette er stedet man oppdaterer Asus-programvare og drivere og kan starte spillene. Derfor er dette også det beste programmet å feste til sekundær-skjermen, men det er dessverre to plager: programmet må festes ved hver Windows-omstart. Den andre er at ved berøring på sekundær-skjermen, så minimeres spillet man eventuelt har oppe.

Du vil måtte bruke begge Asus-programmene for å aktivere den aller beste ytelsen (GPU Ultimate-ytelse og enten Turbo eller Performance/Ytelse-profiler), samt å be maskinen prioritere spilling:

Skjerm

Jeg ble flere ganger satt ut av at skjermen ikke støtter berøring, for en maskin som kan alt, er det rart. Heldigvis er sekundær-skjermen støttet (du kan bruke den som en stor musflate), men jeg kunne også ønske meg støtte i hoved-skjermen.

Uansett, det er snakk om en veldig lysstyrke skjerm, og med HDR 1000-støtte er det kun et nivå som er bedre: HDR 1400. Jeg vil nok anbefale å koble maskinen til en mye større skjerm, det er jo masse ytelse under panseret, men må man bruke skjermen vet man at man får noe av det aller beste.

Som om det ikke er nok at den har mini-LED og HDR 1000, så er oppdateringsfrekvensen også helt på topp med hele 165Hz. Fordi dette er en laptop-utgave av RTX 3080 ti, vil man ikke oppnå, for å få det forsiktig, 165Hz i moderne spill.

Nå er ikke mini-LED i sin nåværende form en erstatter for OLED, da jeg synes LGs CX og C1 som jeg bruker daglig, fremdeles har dypere svart-nivå. Utfordringen til OLED er at de er aller best når det er mørkt, noe LED-paneler i noe mindre grad er like kresne på. Men for all del: dette er en knallgod skjerm.

Ytelse

Grunnen til at man handler en slik maskin er for gaming-ytelsen. At SSD-en også yter godt vil jo profesjonelle som driver med film-redigering sette pris på, og det kan godt hende de får noe ut av sekundær-skjermen også for redigering på farten, men dette er en gaming-maskin på alle måter.

Det er helt vanvittig lydnivå med Turbo-aktivert. Så høyt er det at det er vanskelig å høre hva personer som står fem meter fra deg sier. Performance er langt mer akseptabelt. Se under for forskjellen mellom Performance og Turbo i Time Spy Extreme

Så hva er det man kan vente seg av ytelse?

SSD-en er ikke på PCIe 5.0-nivå, for der snakker man fra 10 til 13Gb/s, men maskinen har en over snittet god NVMe-ytelse:

Vi kan jo sammenligne med en Samsung 960 EVO 250GB SSD installert i den stasjonære AMD-maskinen:

Her er en sammenligning mellom RTX 3080 ti i laptopen (Turbo-modus) og et RTX 3080-kort i en AMD-stasjonær:

Vi utførte også en stress-test i Time Spy Extreme, og den bestod:

Hva om vi tester i Performance-modus i stedet for Turbo for å få ned lydnivået? Turbo først – det er faktisk ikke en så stor forskjell så man skulle trodd tatt lydnivået i betraktning:

Slik klokker maskinen CPU og GPU med Turbo og Performance-profiler:

Konklusjon

Det er mye å glede seg over her, bokstavelig talt. Man får levert meget god SSD-ytelse, kjapp RAM og en god CPU. Den største skyggen er RTX 40-serien som er på vei. Lønner det seg å betale 50 000 kroner for en laptop med et skjermkort som “snart” byttes ut av en ny generasjon? Det er synd for en maskin som ellers har spesifikasjoner nok til å holde det gående i mange år.

Jeg er ikke så sikker på at RTX 40-serien for laptoper kommer i år, men det er noe å tenke over. Nå er det heller ikke slik at Asus nettopp lanserte denne, den kom i vår, så handlet man en den gang får man lett to år med gaming-ytelse mange av vennene ikke kan matche på en stasjonær.

Jeg har tradisjonelt sett ikke vært noe fan av gaming-laptoper; de føles for risky i forhold til at man ikke kan oppgradere skjermkortet, og dessuten er de ofte dyrere enn om man setter sammen en stasjonær. På den annen side er det veldig praktisk om man kun ønsker en maskin til arbeid som man tar med seg, for så å kunne koble maskinen til TV-en og spille toppmoderne spill med høyt detaljnivå og i 4K-oppløsning. Det vil du i det minste kunne gjøre i et par år til, om ikke mer.

Jeg er ikke så glad i hvordan Asus egentlig bare har droppet å sørge for at sekundær-skjermen ikke ødelegger for spill-opplevelsen, og Turbo-moduset gir mer støy enn gevist. Maskinen er også “plastic fantastic” om slikt er noe man ikke ønsker.

TEST: Du vil skjønne hvorfor den koster 50 000 kroner
Vi konkluderer
Asus kastet alle tingene på Asus ROG Zephyrus Duo 16 i håp om at det skulle passe sammen. Resultatet er en maskin som har alt, og som gjør det aller meste korrekt.
Leservurdering42 Vurderinger
6.2
+
Utrolig god ytelse
Flott skjerm med HDR og 165Hz
Kjapt og behagelig tastatur
Stor sekundær-skjerm du kan boltre deg på
Effektiv kjøling
-
RTX 40 m nærmer seg med stormskritt
Sekundær-skjermen kunne vært nyttigere
Voldsomt lydnivå med Turbo aktivert
Mye plast
8.5

Annonse


Annonse


Annonse