fidomyebedrevåren2022
FIDO har med seg Apple, Google og Microsoft og har nå kraftig utbedret hvordan teknologien kan hjelpe i å stoppe bruk av passord og engangs SMS-er.

Annonse


Skal det endelig bli slutt på passord-pinen?

Det var i 2019 vi først skrev om FIDO, en allianse med formålet om å kvitte seg med passord.

Nærmer vi oss endelig en løsning?

Nå tre år senere og vi setter fremdeles her med passord-behandlere, SMS-koder og tilfeldig genererte koder som brukes i kombinasjon med et personlig passord – skal det aldri ta slutt?

Apple ble medlem av alliansen i 2020, men etter det har vi ikke hørt stort.

Bygges inn i Chrome, Android og Microsofts tjenester

Men nå sier de tre store, Google, Apple og Microsoft at de forplikter seg til å ekspandere bruken av FIDO-standarden for kanskje å kunne oppnå en universal passord-løs hverdag.

Annonse


Også Google er med og sier at de skal bygge inn FIDO i Chrome, ChromeOS og Android, mens Microsoft skal bygge inn støtte i sine apper og tjenester.

Slik oppsummerer FIDO løsningen:

“De utvidede standardbaserte-funksjonene vil gi nettsteder og apper muligheten til å tilby et ende-til-ende passordløst alternativ.

Brukere vil logge på på samme måte de gjør flere ganger hver dag for å låse opp enhetene sine, for eksempel en enkel verifisering av fingeravtrykket eller ansiktet, eller en enhets-PIN.

Denne nye tilnærmingen beskytter mot phishing og pålogging vil være radikalt sikrere sammenlignet med passord og eldre multifaktorteknologier som engangspassord sendt over SMS.”

Slik fungerer det.

Bruker mobilens biometri og er passordløs

Den nye tilnærmingen er at brukerne snart vil kunne få tilgang til sine FIDO-innloggingsdetaljer på alle enheter uten å måtte registrere seg igjen for hver konto. Bransje-organisasjonen forklarer også at brukere kan bruke FIDO-innlogging på sin mobil-enhet for å logge på i en app eller nettside på en enhet i nærheten, uansett OS eller nettleser.

Godkjenningen av brukernavn og passord vil også fungere uansett OS og nettleser og FIDO-påloggingen vil serveres med “single sign-on”-valg uten behov for passord eller gjenopprettings-metode.

Autentiseringen skjer med enhetens allerede innebygde biometri. Apples iCloud Keychain bruker også FaceID for å logge på, men denne måten å gjøre det på fyller jo bare ut tradisjonelle passord som allerede er lagret på enheten.