asus-h690
Minst ett parti med hovedkortet av typen ASUS Maximus Z690 har fått montert kondensatoren feil. (Ill: Actually Hardcore Overclocking/YouTube)

Annonse


Asus med designtabbe – derfor smelter det nye hovedkortet

YouTube-kanalen Actually Hardware Overclocking har gått gjennom en haug forumposter og funnet ut årsaken til at noen av Asus sine ROG Maximus Z690 Hero går i stykker.

Feilmontert kondensator

Årsaken spores tilbake til en kondensator som rett og slett er påmontert baklengs, og Asus har gått ut og bekreftet problemet, der de også går ut med planene sine om å rette opp feilen overfor de som har fått et defekt hovedkort.

Problemene dukket først opp på ulike forumer inkludert Reddit og diverse støtteforum. De fleste meldte fra om det samme – at det kom røyk fra et spesifikt sted på hovedkortet som man kunne lokalisere til MOSFET-transistorene rett ved Q-kodeleseren og DIMM-plasseringene. Det har siden den tid blitt spekulert i at det var noe galt med MOSFET-transistorene selv, før YouTube-kanalen altså har påpekt at det er kondensatoren rett ved siden av som opplagt er montert feil.

I kommentarfeltet går det frem at mange med samme hovedkort ser at kondensatoren på deres er montert riktig vei, og “tilfeldigvis” har ikke disse opplevd at det ryker fra hovedkortet.

Annonse


Asus bekrefter

Flere nettsteder har i ettertid meldt at Asus har gått god for YouTube-kanalens diagnose for feilen. I et innlegg skriver de følgende:

“I den pågående undersøkelsen har vi oppdaget en feil relatert til opp-ned montering av kondensatoren som stammer fra en av produksjonslinjene og som kan føre til debug-errorkode 53.”

Selskapet forteller at feilen kan påvirke hovedkortene deres som er produsert i 2021, med delenummer 90MB18E0-MVAAY0 og serienummer som starter på MA, MB eller MC. Serie- og delenummer finner du på toppen eller bunnen av hovedkortets emballasje, samt et klistremerke på hovedkortet selv.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse