iOS 15 byr på en rekke nye funksjoner.

Annonse


iOS 15: De nye funksjonene forklart i full fart

iPhone og iPad får ikke bare nytt utseende, men også ny programvare: iOS 15 kunne installeres fra 20. september. Vi viser deg høydepunktene i den nye versjonen.

FaceTime

En ny funksjon kalt “SharePlay” lar deg dele din egen skjerm samtidig som du er tilkoblet FaceTime. For eksempel kan du se film eller lytte til musikk sammen med noen via FaceTime. Det er også mulig å bruke FaceTime utenfor iOS. Android-brukere kan bli med i samtalen via en FaceTime-lenke.

Bedre konsentrasjon med “Focus”

Den nye “Focus”-appen hjelper med å konsentrere seg om én aktivitet uten å bli distrahert. Du kan velge foreslåtte innstillinger som for eksempel “kjøre bil” eller “lese”. Alternativt kan du selv opprette et fokus med tilpassede varslingsinnstillinger. Hvis et fokus er aktivt får kontaktene i iMessage beskjed.

Meldingene har også fått nytt utseende og er lettere å klassifisere og identifisere. Daglige meldinger samles i kronologisk rekkefølge i en meldingsoversikt.

Annonse


I Focus kan du definere hvilke kontakter eller apper du kan få adgang til mens du ikke vil bli forstyrret. Ellers kan det sendes en automatisk melding om at du ikke er tilgjengelig for øyeblikket.

Livetext

Du kan registrere og analysere tekst på bilder. Hvis tekstinformasjon gjenkjennes i et bilde, for eksempel en e-postadresse, kan du trykke på adressen og bli sendt direkte til e-postfunksjonen. Livetext fungerer også i kamera-appen. Du kan peke på tekstinnhold og det analyseres i sanntid. Det er også innebygd en oversettelsesfunksjon.

Tekst kan markeres i kamera-appen. En lenke kan deretter åpnes direkte. Tekst kan også gjenkjennes på bilder i galleriet via symbolet. Ved å holde teksten nede kan du for eksempel vende tilbake til et nettsted eller få et avsnitt oversatt.

Databeskyttelse

Databeskyttelsen er forbedret. Det nye operativsystemet gjør det mer synlig hvordan apper får tilgang til personopplysninger. Uønsket innsamling av data kan forhindres og brukeren får mer kontroll over sensitivt innhold. Du kan se nøyaktig hvilke tillatelser de enkelte appene har og hvor de kommuniserer — ned til minste detalj.

Visual Lookup 

I likhet med Livetext analyserer Visual Lookup billedinnhold ved hjelp av AI.

Nyheter

Med funksjonen “Del med deg” kan du se delt innhold i for eksempel bilder eller på nettsteder i Safari eller Apple Music. Andre nyvinninger som splitter nye Memojis og et fornyet fotodisplay som støtter collager er også kommet ombord i den nye iOS-versjonen.

Kart

Apples Google Maps-utfordrer kommer også med nye funksjoner. Du kan se flere gatedetaljer og informasjon om trafikkstatus er oppdatert. Hvis du har en iPhone med A12 Bionic kan du se frem til augmented reality-genererte veibeskrivelser.

Safari

Apples nettleser har også noen nye funksjoner. Fanelinjen er redesignet og det er blitt mulig å skifte fane fra bunnen av skjermen. Fanegrupper gjør det enklere å lagre og organisere fanene. Utvidelser er nå også tilgjengelig på iPhone. På samme måte som på Mac kan du med iOS 15 installere tillegg og aktivere/deaktivere dem som du vil.

iCloud +

Med iCloud+ blir tidligere lagringsplaner erstattet. Den nye iCloud-modellen tilbyr funksjoner som iCloud Private Relay og utvidet støtte for HomeKit Secure Video. Den nye funksjonen “Skjul e-postadresse” oppretter automatisk en tilfeldig generert e-postadresse som videresender din mail til innboksen din. På denne måten trenger du ikke oppgi din virkelige e-postadresse når du fyller ut formularer online.

Foto

Foto-appen har fått et retrospektivt grensesnitt som også er knyttet til Apple Music.

Helse

Nye oppdateringer av Health gir nye måter å dele helseinformasjon på med familiemedlemmer. I tillegg er det kommet en måler for å identifisere og analysere risikoen for å falle. En trendanalyse søker etter endringer i helsetilstanden.