Obama deepfake
AI-drevne figurer basert på ekte mennesker kan spille i tusenvis av filmer og si hva som helst på hvilket som helst språk.

Annonse


Ny måte å tjene penger på: Folk selger ansiktet sitt til deepfake-videoer

AI-drevne figurer basert på ekte mennesker kan spille i tusenvis av filmer og si hva som helst på hvilket som helst språk.

“Personligheten er en verdifull eiendel”: Får betalt for å la andre bruke ansiktet sitt

Liri er en 23 år gammel studine fra Tel Aviv, Israel. Hun finansierer studiene med serverings- og bartenderjobber.

Hun selger også biler, jobber i detaljhandelen, gjennomfører jobbintervjuer og har medarbeidersamtaler med nyansatte for personalavdelingen i Tyskland, Japan og India, alt på perfekt lokalt språk.

Liri sjonglerer med jobber i land og språk fordi hun har leid ut ansiktet sitt til Hour One, en oppstartsbedrift som bruker folks ansikt til å lage AI-karakterer i videoer for bedrifter og organisasjoner rundt om i verden. De er en del av en bølge av selskaper som skaper digitalt innhold ved hjelp av deepfake AI-teknologi. 

Annonse


“Rart å tenke på”

Liris barjobb er fysisk. Hva de digitale klonene driver med har hun ingen anelse om:

Det er rart å tenke på at ansiktet mitt opptrer i videoer eller annonser for forskjellige virksomheter hvor som helst i verden. Og at “jeg” snakker hvilket som helst språk.

Liri om deepfake-Liri

Karakterer

Hour One er ved å bygge opp en samling “karakterer”. De har rundt 100 så langt og legger hver uke til nye. 

Vi har en kø av mennesker som brenner for å bli en av våre karakterer.

Natalie Monbiot, strategisjef, Hour One 

I likhet med modellbyråer filtrerer Hour One søkerne. De sikter på å bygge opp et utvalg av karakterer som gjenspeiler bredden av mennesketyper i den virkelige verden basert på alder, kjønn og rase. For tiden er rundt 80 prosent av karakterene under 50 år, 70 prosent kvinner og 25 prosent hvite.

Overdrar rettighetene til ansiktet sitt

Hour One ber ikke om spesielle ferdigheter. Du trenger bare å være villig til å overlate rettighetene til ansiktet ditt til andre. For å skape en karakter filmer Hour One personen med et høyoppløst 4K-kamera mens hun snakker og lager ulike ansiktsuttrykk foran en grønn skjerm. Og det er det for modellen. Nå kan AI generere en endeløs mengde opptak der personen kan si hva som helst på et hvilket som helst språk.

Syntetisk mest effektivt

Hour Ones kunder betaler for å bruke karakterene i kommersielle sammenhenger. De velger et ansikt, laster opp teksten ansiktet skal si, og får tilbake en video av en “ekte” person som bærer frem budskapet. Noen av Hour Ones kunder bruker profesjonelle skuespillere til å gi liv til deepfakede personligheter.

Raskest går det om tekst-til-tale-programvare genererer syntetiske stemmer som dubber karakterens munnbevegelser. Hour One tilbyr også innspilling av lyd med profesjonelle skuespillere som synkroniseres med karakterens munnbevegelser og legger på følelser tilpasset ansiktsuttrykket.

Perfekt for språkvideoer

Hour One har passert 40 kunder i bransjene eiendom, e-handel, digital helse og underholdning. 

En stor klient er den internasjonale språkskolen Berlitz som lager videokurs på skokkevis av språk. 

Berlitz har behov for tusenvis av videoer. Hour One er i stand til å generere hundrevis av videoer på få minutter. Vi erstatter studioet. Mennesker trenger ikke å kaste bort tiden sin på å filme.

Natalie Monbiot, Hour One

Et annet tidlig eksempel på deepfake-teknologi i praksis er firmaet Alice Receptionist, et selskap som produserer avatarer som på skjerm håndterer henvendelser fra besøkende og erstatter fysiske resepsjonister. Hour One jobber med digitale resepsjonister for Alice Receptionist og i hvert opptak kan “alle” språk aktiveres.

Betalt i dollar, ikke cent

Liri mottar en mikrobetaling hver gang en kunde bruker ansiktet hennes. Monbiot vil ikke si nøyaktig hvor stor betalingen er, bortsett fra at det er “dollar, ikke cent”. 

Jeg kan ikke si at noen idag lever av å gjøre dette. Det kan sammenlignes med en deltidsjobb.

Natalie Monbiot

“Reduserer menneskets rolle ekstremt”

Ved å fjerne behovet for filmteam, studioteknikere og – unntatt i få minutter – skuespillere, er Hour Ones teknologi en velsignelse for selskaper som ønsker å skalere opp videoproduksjonen. Men noen bekymrer seg over konsekvensene.

Dette er et ekstremt tilfelle av teknologi som reduserer menneskets rolle i en bestemt arbeidsprosess. Automatisering eliminerer ikke alltid menneskelige roller helt, men det endrer rollene på måter som påvirker folks evne til å tjene rimelig med penger eller til å jobbe seg opp og skape en langsiktig karriere.

Jessie Hammerling, Center for Labor Research and Education, University of California

Om skuespillerne tillater gjenbruk av opptak i flere videoprosjekter, vil det redusere behovet for deres egen yrkesgruppe. Ifølge SAG-AFTRA, fagforening for amerikanske skuespillere, driver mange skuespillere idag med salgs- og markedsføringsarbeid for kunder som dem som nå jobber med Hour One.

“Behold kontrollen over hvordan ansiktet ditt brukes”

SAG-AFTRA sier at det er viktig at folk som leier ut sitt ansikt til firmaer som Hour One, beholder kontrollen over hvordan det brukes.

Personligheten er en verdifull eiendel som krever beskyttelse og forsvarlig kompensasjon for bruk av den. Det er alltid risiko for å bli satt inn i sammenhenger som står i konflikt ens holdninger, arbeid eller livssyn.

SAG-AFTRA

BuzzFeed klistret ved hjelp av After Effects CC og FakeApp, komikeren Jordan Peeles munn over Obamas, erstattet kjevelinjen med en som fulgte Peeles munnbevegelser og brukte FakeApp til automatisk å justere opptaket. 

Annonse


Annonse


Annonse