Nvidia RTX 40-serien.
Ryktene antyder et strømforbruk i intervallet 400 til 500 W for flaggskipskortet.

Annonse


GPU: Nvidia RTX 40-serien ser ut til å få et vanvittig strømforbruk

Rykter i bøtter og spann antyder at Nvidias kommende RTX 40-serie grafikkort vil få et strømforbruk i intervallet 400 til 500 W for flaggskipskortet, hvilket er høyere enn selv det uanstendig kraftige RTX 3090.

400-500 W

3DCenter som loggfører europeiske GPU-priser, har samlet flere lekkasjer som hevder at kortet vil bruke minst 400 W strøm, og nivået er ikke utelukket ettersom RTX 3090 krever 350 W+ – og det antas at Nvidia har til hensikt å presse enda mere saft ut av 40-serien.

Nvidia har fremdeles ikke annonsert noe om RTX 40-serien, så utviklerne er sannsynligvis stadig ved å finjustere designet. Kopite7kimi som er en kjent Nvidia-lekker og en av dem som hevder et 400 W+ strømforbruk, sier at den kommende serien vil bygges på TSMCs 5 nm-node, noe som bryter med 8 nm Samsung-prosessen Nvidia brukte på RTX 30-serien.

Neste generasjons arkitektur som foreløbig heter Lovelace, ryktes å komme i slutten av 2022 eller tidlig i 2023. Ryktebørsen antyder at grafikkjernen vil romme opptil 18 432 CUDA-kjerner, nesten 8000 flere enn RTX 3090.

Annonse


Også AMD blir dyr i bruk

AMDs kommende kort ryktes også å kreve mye strøm. RDNA 3-serien sies å ville forbruke mellom 400 og 500 W strøm med TSMCs 5nm-prosess. Under en investororientering bekreftet AMDs administrerende direktør Lisa Su at 5 nm er målet, og at GPUene er på vei mot lansering i 2022.

I motsetning til Lovelace ryktes RDNA 3-kortene å bruke en multi-chip-modul (MCM) GPU-pakke. Det sies også at det kommende sortimentet vil bruke flere dies (små blokker med halvledende materiale som en gitt funksjonell krets er fremstilt på) på samme pakke, i motsetning til RTX 40-seriens monolittiske design.

Hopper for MCM

Det ryktes videre at Nvidia jobber med sitt eget MCM-design som for tiden heter Hopper. Opprinnelig ble Hopper ansett som etterfølgeren til den nåværende Ampere-serien, selv om spekulasjoner antyder at Nvidia er fast besluttet på å levere Lovelace før.

Begge de nye generasjonene Nvidia/AMD skal tilby opptil 2,5× forbedring i forhold til den nåværende generasjonen. Hvor de nye generasjonene kommer til å ligge i forhold til hverandre, er for tidlig å si.

Strømforsyning på én kW

Baseret på det vi vet er et høyere strømforbruk noe PC-byggerne sannsynligvis må forholde seg til. Nvidia passerte 250 W-terskelen med RTX 3080 og RTX 3080 Ti, og med RTX 3090 havnet de på rundt 360 W – hvilket krever en strømforsyning som minst leverer 800 W. 

Du må kanskje investere i en ny strømforsyning når disse kortene kommer – og den bør antagelig være i størrelsesorden én kW +. Alle grafikkort har et gjennomsnittlig og et maksimalt strømforbruk. Strømforsyningen skal håndtere spissforbruket selv om toppene ikke nødvendigvis varer mer enn sekunder.

Et rykte er nu bare et rykte, da

Rykter og spekulasjoner er nettopp rykter og spekulasjoner. Vi er langt unna lanseringen, så både AMD og Nvidia justerer nok fremdeles på spesifikasjonene mens de gnir på designet.

Annonse