DarkSide vant.
Det gikk som det måtte gå. Colonial Pipeline betalte 42 millioner kroner i løsepenger til hackerne som delvis fremstiller seg selv som upolitiske velgjørere.

Annonse


Hacking er big business. Hanket inn 42 millioner

Colonial Pipeline betalte rundt 42 millioner kroner i løsepenger etter at selskapet ble offer for et omfattende cyberangrep.

42 millioner kroner i løsepenger

Torsdag nektet president Joe Biden å kommentere det da han ble spurt om Colonial Pipeline betalte løsepenger. Pressesekretær Jen Pskai i Det hvite hus fortalte under en orientering at det er den føderale regjeringens standpunkt ikke å betale løsepenger, da det kan stimulere til flere angrep.

Siste ukes angrep som ble utført av nettgruppen DarkSide, tvang Colonial Pipeline til å stenge rundt 9000 kilometer rørledning, noe som stanset drivstoffforsyningen og forårsaket bensinmangel på USAs østkyst.

Hackere kan lamme hele samfunn

Ransomware-angripere bryter seg inn i datasystemer og krypterer filene på systemet slik at det blir ubrukbart. Kriminelle bak denne typen nettangrep krever vanligvis løsepenger for å frigi dataene.

Annonse
På mandag beskrev tjenestemenn i Det hvite hus angrepet som økonomisk motivert, men ville ikke si noe om Colonial Pipeline var villig til å betale løsepenger.

Vi erkjenner at ofre for nettangrep står i en veldig vanskelig situasjon hvor de må vurdere kostnadene mot nytten av å betale løsepenger. Colonial er et privat selskap og vi overlater til dem å avgjøre hva de vil gjøre, men på generelt grunnlag advarer vi ofre for ransomware-angrep mot å betale løsepenger for ikke å oppmuntre til ytterligere angrep.

Anne Neuberger, amerikansk nasjonal sikkerhetsrådgiver

På mandag beskrev DarkSide-gruppen seg som “upolitisk”:

Vi er en upolitisk organisasjon, vi deltar ikke i geopolitikk, det har ingen hensikt å knytte oss til en definert regjering eller se etter motivene våre. Målet vårt er å tjene penger, ikke å skape problemer for samfunnet. For i fremtiden å unngå sosiale konsekvenser sjekker våre moderatorer hvert selskap som våre partnere ønsker å kryptere.

DarkSide

Vi har ingen etteretning som beviser at Russland er involvert, men vi har bevis for at DarkSide er i eller knyttet til Russland. Russiske myndigheter har noe ansvar for å håndtere dette og jeg vil diskutere situasjonen med president Vladimir Putin.

President Biden

“Det største og mest sofistikerte angrepet verden noensinne har sett”

Colonial Pipeline-hacket er det siste av en rekke vellykkede eksempler kriminell utnyttelse av amerikansk cybersårbarhet. Ifjor ble IT-selskapet SolarWinds hacket og det ga tilgang til kommunikasjon og data i flere offentlige etater.

I april holdt Washington formelt Russlands utenriksetterretningstjeneste ansvarlig for nettangrepet SolarWinds. Microsofts president Brad Smith beskrev hendelsen som “det største og mest sofistikerte angrepet verden noensinne har sett”. Også Microsofts systemer ble infisert med skadelig programvare.

Den russiske regjeringen avviser alle anklager om at den var involvert i SolarWinds-hackingen.

Kilde: Bloomberg

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse