Illustrasjonsfoto: Bermix Studio, Unsplash

Annonse


Kriminelle utgir seg som kjendiser: du er mer utsatt for nettsvindel når du jobber hjemmefra

Storbritannias National Cyber ​​Security Center (NCSC) tok ned 700 595 svindelkampanjer ifjor, 15 ganger flere enn et år tidligere.

Global økning i hacking og phishing

Nettsteder opprettet for å lure folk til å oppgi personlige data, sende penger og/eller laste ned skadelig programvare, økte kraftig ifjor. Kriminelle utnyttet situasjonen ved å utgi seg som kjendiser, forretningsdrivende, offentlige etater og helserådgivere.

Med covid 19-nedstengningen fulgte en global økning i hacking- og phishing-forsøk – digital snoking eller «fisking» etter sensitiv informasjon som passord eller kredittkortnummer. At flere jobbet hjemmefra og tar jobben ut av det relativt beskyttede bedriftsnettverket, svekker bedriftens sikkerhet. Frykt for viruset fikk folk til å klikke på lenker som hevdet å skulle informere om sykdommen.

Angriper kritisk infrastruktur

Hackere har i økende grad rettet seg mot sykehus og selskaper som driver kritisk infrastruktur. Et løsepengevirus-angrep tvang nylig Colonial Pipeline, operatøren av den største rørledningen i USA til å stenge, noe som truet drivstofforsyningen på den amerikanske østkysten fra New York til Texas.

Annonse
En populær taktikk for å svindle folk under nedstengningen var å imitere offentlige organer som skatte- eller helsemyndigheter, for å utnytte at folk søker informasjon om for eksempel koronatiltak; i England handlet det ofte om Brexit. Den amerikanske domenetilbyderen NameCheap var vert for nesten en tredjedel av denne kategorien svindelforsøk.

Midtveis i fjoråret var median avtakstid konsekvent over 60 timer. Dette gjorde NameCheap attraktivt for svindlere.

National Cyber ​​Security Center

Misbruker covid 19- og forvaltningsterminologi

NameCheap sier at antallet svindelsaker rapportert til selskapet er blitt doblet siden starten på pandemien. Antall hendelser de selv identifiserte ble tidoblet. Selskapet har økt personalet og implementert teknologi for å stoppe domener som misbruker covid 19- og forvaltningsterminologi.

Vi jobber tett med våre kolleger innen rettshåndhevelse. Dette inkluderer NCSC i Storbritannia hvor vi gjennom en direkte rapporteringslinje kommuniserer mistanke om svindel og misbruk. Vi arbeider for ytterligere å redusere responstiden som nå er kommet under 24 timer.

NameCheap 

Misbruker rikinger

Omtrent 46,4 prosent av svindelforsøkene i form av falske kjendiskampanjer à la rikinger som Richard Branson og Petter Stordalen, kom fra servere som eies av teknologigiganten Amazon. De ble tatt ned i gjennomsnitt 19 timer etter forespørsler fra NCSC, noe som gir Amazon en av de raskeste responstidene for denne typen saker.

Kilde: Bloomberg

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse