trondbieitavisen
ITavisen ble møtt av akutte tekniske problemer og måtte haste-fremskynde den største plattform- og teknologi-overgangen på over 10 år.

Annonse


DETTE FIKSER VI – Trond Bie om nedetiden og hva som skjedde

ITavisen har opplevd sin lengste nedetid på lenge.

Oppdatert, 3. mars, 20:13:

Dette skal forbedres (merk: ser du ikke endringene, prøv i en annen nettleser eller tøm mellomlagringen):

 • Aktivere kommentarfelt på alle artikler (ingen kommentarer er borte)
 • Aktivere helt nytt tema for tester
 • Rette at toppmenyen viser feil saker i forhold til tag
 • Fikse slik at overskrifter i det første artikkel-feltet med fem artikler er langt enklere å lese (beklager denne)
 • Øke skrift-størrelsen på bildetekster
 • Aktivere 3 x artikkelrader under toppsakene
 • Aktivere journalistens byline-bilde
 • Implementere nattmodus
 • Ytterligere feilrettinger og grensesnitt-forbedringer

Dette skjedde

Siden fredag har forsidene og artiklene ikke lastet korrekt. Vi hadde også problemer med WordPress.

Annonse


Jeg skylder alle leserne en forklaring på hvorfor, og hva vi foretar oss slik at ikke dette skjer igjen.

Først og fremst er årsaken til nedetiden overstressa servere (CPU, RAM). Hvorfor? Fordi det ble kjørt veldig lite effektiv database-kode på sidene som stammer en god tid tilbake i tid i forbindelse med CMS (“Content Management System” som WordPress etc.)-bytte.

Vi har vært klar over denne feilen en stund, derfor har vi i løpet av de siste ukene jobbet med å flytte ITavisen til et nytt servermiljø.

Planen var å flytte til det nye designet og de nye serverne om noen uker, men fordi den gamle løsningen falt sammen helt plutselig (vi er fremdeles ikke sikre på hvorfor), så valgte vi å importere alle de nyeste sakene til det nye server-oppsettet og gjøre det vi kan for å levere en opplevelse som er kjapp og smidig, og med alt nytt, på en tid som egentlig ikke burde være mulig og med en database med godt over 70 000 artikler.

Historisk sett for ITavisen er dette den største plattform- og kode-endringen som er foretatt på over 10 år, og alt ble utført i løpet av noen uker.

Det vil oppdages plager og feil. Jeg ønsker å høre om dem med en gang slik at vi kan hurtigfikse. Send meg en e-post så tar vi grep.

Dette er planen

Målet som gjennomføres av ITavisens nye utviklerteam, og som vi har jobbet med i flere uker allerede som allerede nevnt, var intet mindre enn å bygge opp alt på nytt, for dagens kode har henvisninger til et artikkel- og publiseringssystem som er godt over 10 år gammelt har skapt problemer i lang tid, spesielt i WordPress-produksjonsmiljøet.

“Hva er greia med det nye designet som kun har vært ute det nye temaet som var ment å gjøre det enklere for oss å forbedre siden og utvikle den ytterligere?”

Den ble kodet på en måte som overbelastet serverne ytterligere, noe med medfører at vi kjappere enn forventet måtte kaste oss over mål-linjen. Dette innebar at vi atter en gang måtte skalere opp maskinvaren hos nåværende tjenesteleverandør. Problemet denne gang: uansett hvor mye mer RAM og CPU-kraft vi kastet på, så hjalp det ikke. Det er årsaken til at du allerede nå titter på den nye siden.

Hva angår dette designet vil vi fortsette å forbedre det jevnlig i kjapt tempo de kommende dagene, samtidig som vi igjen øker produksjonstakten av nyheter og annet spennende innhold.

Dette har vi gjort

Nå jeg skriver starte på nytt, så mener jeg helt på nytt – selvsagt vil alle artiklene og alt innholdet helt fra 1996 være der, men faktum er at vi tar mange viktige grep som vil gjøre opplevelsen mye bedre for dere lesere, og samtidig langt bedre for redaksjonen i forhold til produksjonsprosessen.

Vi:

 • Har startet på nytt med en ren database
 • All koden er ny, ren og pen og kjapp med et tema som yter godt.
 • ITavisen serveres fra et server-miljø med teknikere og utviklere som spesialiserer seg på hva vi driver med: dette vil dramatisk forbedre opplevelsen som leser, og gjøre det mulig for avisen å realisere fremtidige forbedringer.
 • Designet er som du ser nytt. Vi ønsker å holde det rent og pent, men samtidig servere mer innhold sekundet du åpner siden: derfor ser du nå fire artikler før du blar en eneste cm.

Igjen beklager jeg nedetiden. Vi var allerede på flyttefot til grønnere marker, men vi ble overasket av det plutselige krasjet og måtte derfor berge oss over kjappere enn forventet.

Med ønske om alt godt.

Trond Bie,
Redaktør og eier, ITavisen.no

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse