Musikk-strømmetjenester punger ut 3,5 milliarder kroner for musikk de tidligere ikke har betalt for

Summen forteller om hvor mye musikk det er som aldri har blitt betalt for. (Ill: Karsten Winegeart/Unsplash)

Det nystartede MLC (The Mechanical Licencing Collective) har kommet med ferske tall som viser at den amerikanske royalty-innsamleren har mottatt 424 millioner dollar i royalties i februar, over 3,5 milliarder norske kroner.

Pengene kommer fra 20 forskjellige strømmetjenester som har blitt bedt om å betale royalties for musikk som tidligere ikke har blitt betalt for. Apple peker seg ut som den som betaler absolutt mest med nesten 1,4 milliarder i royalties. Rett bak kommer Spotify med nesten 1,3 milliarder kroner.

(Ill: The MLC)

MLC begynte å administrerer lisespenger for strømmetjenester i januar, og er nå det nye organet som skal sørge for at de som lager musikken får pengene de fortjener. Omtrent slik som Tono gjør her i Norge. Nå må strømmetjenestene også betale royalties for sanger de ikke kjenner opphavet til, eller som de ikke klarer å finne opphavsmannen til.

Annonse

Ni milliarder linje med kode

Pengetransaksjonen representerer månederlang innsats for å finne musikk som ikke har blitt betalt for, og for å finne ut av hvor mye hver strømmetjeneste skylder. I tillegg leverte strømmetjenestene mer enn 1800 filer med til sammen ni milliarder linjer med kode – hele 1,3 terabyte med informasjon om avspillinger.

Før MLC kom på banen hadde USA et system der man fikk utbetalt penger per sang per plattform. Det gjorde det nesten umulig å følge opp hver inntjening. Nå sørger MLC for hele prosessen.

MLC kaller pengeposen for historisk uovertruffen. Organisasjonen er non-profit og satt sammen av US Copyright Office. MLC er en følge av musikkmoderniserings-planen fra 2018 og markerer et skifte i den amerikanske musikkbransjen.

Kilder:
TheMLC
9to5mac
Lexology

Annonse
Annonse