Summen forteller om hvor mye musikk det er som aldri har blitt betalt for. (Ill: Karsten Winegeart/Unsplash)

Annonse


Musikk-strømmetjenester punger ut 3,5 milliarder kroner for musikk de tidligere ikke har betalt for

Det nystartede MLC (The Mechanical Licencing Collective) har kommet med ferske tall som viser at den amerikanske royalty-innsamleren har mottatt 424 millioner dollar i royalties i februar, over 3,5 milliarder norske kroner.

Pengene kommer fra 20 forskjellige strømmetjenester som har blitt bedt om å betale royalties for musikk som tidligere ikke har blitt betalt for. Apple peker seg ut som den som betaler absolutt mest med nesten 1,4 milliarder i royalties. Rett bak kommer Spotify med nesten 1,3 milliarder kroner.

(Ill: The MLC)

MLC begynte å administrerer lisespenger for strømmetjenester i januar, og er nå det nye organet som skal sørge for at de som lager musikken får pengene de fortjener. Omtrent slik som Tono gjør her i Norge. Nå må strømmetjenestene også betale royalties for sanger de ikke kjenner opphavet til, eller som de ikke klarer å finne opphavsmannen til.

Ni milliarder linje med kode

Pengetransaksjonen representerer månederlang innsats for å finne musikk som ikke har blitt betalt for, og for å finne ut av hvor mye hver strømmetjeneste skylder. I tillegg leverte strømmetjenestene mer enn 1800 filer med til sammen ni milliarder linjer med kode – hele 1,3 terabyte med informasjon om avspillinger.

Annonse


Før MLC kom på banen hadde USA et system der man fikk utbetalt penger per sang per plattform. Det gjorde det nesten umulig å følge opp hver inntjening. Nå sørger MLC for hele prosessen.

MLC kaller pengeposen for historisk uovertruffen. Organisasjonen er non-profit og satt sammen av US Copyright Office. MLC er en følge av musikkmoderniserings-planen fra 2018 og markerer et skifte i den amerikanske musikkbransjen.

Kilder:
TheMLC
9to5mac
Lexology

Annonse


Annonse


Annonse