Super Mario er tilbake i det beste Switch-spillet så langt i år.

Annonse


TEST: Den mest tilfredsstillende kampen mot Bowser på lenge!

Dette spillet er en remake av Super Mario 3D World – hvilket ble utgitt til Nintendos ikke fullt så vellykkede konsoll – Wii U. Jeg har personlig ikke spilt originalen. Derfor kan jeg ikke si noe om hva som eventuelt er annerledes sammenliknet med Wii U-versjonen.

I tillegg til remaken, er det lagt til noe attåt – i dette tilfellet et selvstendig spill kalt Bowser’s Fury. Anmeldelsen angår begge spillene samlet. Følgelig gis det ikke en selvstendig score for hvert spill.

Kjent Super Mario-oppskrift

Plottet i Super Mario 3D World kommer jeg ikke til å gå nærmere inn på. Oppskriften er kjent. Du må komme deg fra A til B på X antall brett. Etter et visst antall brett kommer du til et slott, slottene er brett hvor det på slutten er en boss som du må slå for å redde en fanget Mario-venn.

Brettene i spillet er små, og man kommer seg gjerne gjennom dem på kun et par minutter. I så måte minner spillet om en 3D-versjon av Super Mario World. Spillet er ikke som Super Mario Sunshine eller Super Mario Odyssey med store verdener.

Annonse


Mange brett – mye variasjon

Det er relativt mange brett i spillet og disse er fordelt i forskjellige verdener – slik man kjenner fra tidligere Super Mario-spill. Først er det en grønn og frodig verden med gresskledde brett. Deretter en ørkenverden med sandkledde brett. Så en vinterverden med snø- og iskledde brett. Og slik fortsetter det. Oppskriften er kjent, og dette gir en viss variasjon til spillet.

Man har en begrenset mengde tid på seg til å komme gjennom hvert enkelt brett. Nintendo har imidlertid vært ganske greie når det kommer til tidsmengden, da jeg aldri har følt at man har hatt for lite tid på seg. For den som liker å utforske og samle, kan det nevnes at det er tre hemmelige mynter på hvert brett – og om man finner alle – vil man kunne låse opp ytterligere brett ved spillets slutt. Disse brettene er temmelig vanskelige – hvert fall sammenlikent med spillets øvrige brett.

Passe vanskelig

Når det kommer til vanskelighetsgrad vil jeg si at spillet jevnt over ligger midt på treet. Yngre spillere vil nok kunne utfordres, men spillere som har god erfaring med plattformere, vil nok synes at særlig de første banene er for enkle. Jeg tenker likevel at vanskelighetsnivået er akkurat passe, og at de som er kjent med Super Mario ikke vil overraskes her – verken i positiv eller negativ forstand.

I spillet kan man velge mellom fire forskjellige karakterer. Mario, Luigi, Peach og Toad. Karakterene har noe ulike egenskaper – akkurat slik som i Super Mario Bros. 2. Hva som skiller dem skal jeg ikke gå nærmere inn på.

Mange artige power-ups

Som i de fleste andre Super Mario-spill har man også her tilgang på forskjellige power-ups. En power-up som er særlig fremtrukket i dette spillet, er den som putter en kattedrakt på Mario (eller en av de andre spillbare karakterene).

Med denne vil man blant annet kunne løpe opp vegger. Videre er det blant annet en power-up som gjør at spillkarakteren blir klonet. Disse kan man bruke flere ganger – slik at det oppstår enda flere kloner. Da blir det temmelig kaotisk, men det er bare gøy!

Morsom og kaotisk flerspiller

Apropos kaotisk så må det nevnes at spillet støtter flerspiller. Fire spillere kan spille sammen – enten lokalt eller online. Jeg har dessverre ikke hatt anledning til å teste ut denne modusen, men siden det fortsatt er de samme brettene – bare med fire spillere – kan jeg garantere at flerspiller fort blir kaotisk. Dette er nok også meningen. New Super Mario Bros.-spillene har for eksempel hatt slik flerspillermodus, og i disse har det alltid blitt kaos – noe som både er morsomt og frustrerende.

Super Mario 3D World har alle elementene som hører hjemme i et Super Mario-spill. Om man ikke går løs på Bowser’s Fury med en gang, vil man kunne kose seg lenge i denne halvdelen av spillet.

Bowser’s Fury er ganske annerledes

Bowser’s Fury er ganske annerledes enn Super Mario 3D World. I dette spillet (delspillet?) har Bowser blitt gigantisk og et par hundre ganger sprøere/ondere enn vanlig. Faktisk så stor/ond at Bowser Jr. spør om Marios hjelp. Mario sier selvfølgelig ja til å hjelpe, og vips har man med et nytt drømmelag å gjøre.

Mario hjelper Bowser Jr.!

Bowser Jr. kan hjelpe til gjennom spillet på flere forskjellige måter. Han kan blant annet slå til fiender automatisk, men spilleren kan her justere hvor mye Bowser Jr. skal hjelpe. Hvis spilleren synes det blir for lett med hans hjelp, kan hjelpen hans skrus helt av. Dette synes jeg er bra at Nintendo har gitt spilleren anledning til.

En stor verden

Bowser’s Fury er ikke delt inn i mange forskjellige brett. Her er det kun en stor verden med mange forskjellige øyer. Mario kan på sømløst vis dra mellom de forskjellige øyene, og hver øy utgjør i praksis et brett. Rundt omkring i verdenen er det plassert ut såkalte “Cat Shines”.

Disse er nødvendige å samle på for å låse opp nye verdener og for å endelig kunne slå Bowser. I så måte er de det samme som stjerner var i Super Mario 64. For ordens skyld kan jeg nevne at det er totalt 100 Cat Shines i Bowser’s Fury.

Balansert utfordring

For å få tak i Cat Shines må man gjerne løse gåter og være plattformerteknisk flink. Nintendo har gjort en god jobb med å balansere spillet med tanke på vanskelighetsgrad. Det er akkurat så vanskelig at du noen gang må prøve på nytt, men heller ikke så lett at du bare kan surfe gjennom på første forsøk. Godt gjort!

Mens du reiser rundt i verdenen for å samle Cat Shines vil Bowser av og til gå helt bananas, og det begynner å regne svære bautaer fra himmelen samtidig som han spyr ut lavastråler mot spilleren.

Dette gjør at spilleren må improvisere litt for å komme seg unna både bautaene og lavastrålene. Nintendo tvinger spilleren til å tenke fort, og det er en fin måte å utfordre spilleren på. Det skal likevel påpekes at både bautaene og strålene er nødvendige å bruke for å låse opp alt i verdenen.

Bowser og Mario i XL-kamp

Når man har samlet nok Cat Shines i en øygruppe vil man låse opp en Giga Bell. Den gjør at Mario forvandles til en XXXXXXXXL utgave av seg selv om kattemario. Da blir Mario like stor som Bowser, og da vil man få muligheten til å banke han opp – slik man gjerne gjør i Super Mario-spill. Bosskampene er passe utfordrende, men imidlertid ikke noe man får bakoversveis av. Det eneste unntaket her er sistebossen – altså Bowser selv. Kampene mot Bowser er utfordrende, kaotiske og fulle av grafiske elementer.

Det jeg likte best med Bowser’s Fury er at oppgavene man må løse på de forskjellige øyene er så varierte. Variasjon gjør etter mitt syn spill mer interessant, og her har Nintendo i så måte gjort en god jobb. Jeg har nemlig kost meg mye med Bowser’s Fury.

Når det kommer til grafikk, lyd og kontroll omtaler jeg avslutningsvis Super Mario 3D World og Bowser’s Fury sett under ett.

Grei grafikk

Grafikken i spillet er slik vi kjenner de fleste Super Mario-spill. Fargerikt, enkelt, pent og ordentlig. Nintendo har gjort en god jobb når det kommer til tematisk variasjon mellom brettene, og det synes jeg er en veldig god ting. Det skal imidlertid bemerkes at spillet av og til lugger om det skjer mye på skjermen på en gang. Heldigvis skjer dette relativt sjeldent.

Lydmessig kunne spillet kanskje vært noe bedre. Da tenker jeg særlig på musikken. Super Mario Galaxy er etter mitt syn det beste Super Mario-spillet i nyere tid – særlig når det kommer til musikk. Jeg forventet ikke musikk på et slikt nivå her, men i dette spillet er musikken kanskje litt… kjedelig?

Stålkontroll

Avslutningsvis vil jeg trekke frem kontrollen. Her har Nintendo – som alltid – hatt stålkontroll. Kontrolleren sitter som støpt og Mario gjør de bevegelsene man forventer at han skal gjøre. Av og til når kameravinkelen er låst er det imidlertid litt vanskelig å beregne avstand når man skal hoppe. Dette har gjort at jeg har kalkulert feil og hoppet utfor, men dette blir småpirk.

Konklusjon

Samlet sett synes jeg at Super Mario 3D World + Bowser’s Fury er et veldig bra spill. Her er det mange timer moro å hente – både om man spiller alene eller med venner. Dette spillet får en helt klar anbefaling fra meg. Er du glad i plattformspill – eller er på jakt etter et Switch-spill du kan spille med barnet ditt – er dette et spill som bør inn i Switch-biblioteket ditt. Det er lenge siden det har vært så tilfredsstillende å beseire Bowser!

+ Varierte verdener
+ Mulighet for flerspiller
+ Stor åpen verden (i Bowser’s Fury)
+ Artige power-ups


– Kunne vært enda litt vanskeligere
– Litt kjedelig musikk

Annonse