telia5g
I 2021 starter 5G-utbyggingen for alvor. Bilde: Telia

Annonse


Disse stedene får 5G i 2021

På dagens pressekonferanse kunne Telias CEO Stein-Erik Vellan fortelle at 5G gir kundene bedre hastighet, kapasitet, responstid samt muligheter for å sette opp egne nett under 5G-nettet.

Telia hviler ikke på laurbærene

Innen 2023 skal Telias 5G være tilgjengelig over hele landet. Ifølge selskapet er 5G også bedre for miljøet med nye løsninger som kan gi mindre forurensing i byene.

Dobler kapasiteten og hastigheten på 4G i samme slengen

Når Telia moderniserer oppgraderer de både 4G-nettet som får dobbel kapasitet og bedre hastighet, og fastnettet i samme slengen. Ifølge Telia vil oppgraderingen merkes umiddelbart. Allerede tilbyr Telia Norges raskeste bredbånd med opptil 1250mb/s nedlastningshastighet.

Slik skal Telias 5G-dekning se ut i 2023. (Ill: Telia.)

Utbyggingen brer seg ut fra Oslo og inn i distriktene

I første kvartal neste år blir 5G rullet ut til kunder i Asker, Bærum, Nesodden, Nedre Follo, Øygarden & Askøy, Oslo, Lillestrøm, Bergen og Trondheim.

Annonse


I andre kvartal kommer 5G til Stavanger, Sola & Sandnes, Eidsvoll, Enebakk, Frogn, Gjerdrum, Nannestad, Nittedal, Ullensaker, Vestby, Ås og Aurskog-Høland.

I tredje kvartal er utbyggingen usikker foreløpig, men det vil dreie seg om kommuner i Østfold og Innlandet.

Slik ser Telias dekning ut i Oslo idag. (Ill: Telia.)

I Oslo kan du allerede oppleve 5G i alle byens 15 bydeler

50% av byen er dekket og Telia er ikke langt unna å ha hele området innenfor Ring 3 på 5G. I Bergen begynner utbyggingen på nyåret i Flesland, Åsane og mot Lillesotra. “I Trondhem ligger fokuset sør- og østover mot Heimdal og Østbyen”, sier Stein-Erik Vellan.

Dagens 5G-dekning i Bergen. (Ill: Telia.)

For å få til uavbrutt 5G-dekning må det settes opp vanvittig mange 5G-master, selv om man også oppgraderer og utnytter gamle basestasjoner. Akkurat hvor langt det er mellom hver basestasjon varierer basert på trafikken i området. Er det mye trafikk i et område vil de naturligvis stå tettere. I tillegg varierer Telia mellom forskjellige frekvenser i forskjellige områder.

Telia bruker Ericssons 5G-teknologi.

Først i Norge med Fixed Wireless Access (FWA)

Telia er først ute med å tilby hjemmenettverk over 5G. FWA er et trådløst bredbåndsprodukt som henter nettet fra luften i stedet for gjennom kabel. For å ta i bruk nettet trenger man en liten utendørs antennemottager og en router inne i huset.

Telias bredbånd over 5G-nett kommer med nedlastningshastigheter på enten 100, 200 eller 300 MB/s. For å ta i bruk nettet trenger du en liten utendørs antennemottager og en router inne i huset.

Dagens 5G-dekning i Trondheim. (Ill: Telia.)

Telia Leder

Det sa Stein-Erik Vellan. Bruken tar seg opp og bedrifter hopper stadig på ballen. Dette er noe de fleste i samfunnet er opptatt av. Eksempler på det er Kvisten Animasjon som har tatt 5G i bruk i produksjonen av den nye animasjonsfilmen Folk og røvere i Kardemomme by. “Når en halv million bilder skal sendes er det en fordel med raskt nett.”

Et annet og kanskje mer 5G-relevant selskap som ble nevnt er No Isolation – en norsk startup som har fått mye medieomtale for sine roboter for barn som av forskjellige grunner ikke kan delta i ordinær undervisning. No Isolation er også avhengig av godt nett for å fungere.

Men godt nett har vi jo stort sett i Norge fra før, og det kjennes en smule gimmicky når Telia trekker frem disse selskapene for å demonstrere nytten av 5G.

Norges største utfordrer

Uansett er Telia i front og holder det de lover angående utbyggingen av 5G. Telia mener det er spesielt viktig nå, i disse merkelige tidene, at 5G kommer på plass så fort som mulig. Aldri før har vi brukt mer tid på nettet enn nå.

Telia kommer til å være først med fullstendig 5G-dekning i utgangen av 2023.

Følgende 5G-telefoner fungerer på Telias nett:

iPhone 12, iPhone 12 mini, iPhone 12 Pro, iPhone 12 Pro Max, OnePlus 8T, OnePlus 8, OnePlus 8 Pro, OnePlus Nord, Samsung Galaxy S20 FE 5G, Samsung Galaxy Z Fold2 5G, Samsung Galaxy Z Flip 5G, Samsung Galaxy Note20 Ultra 5G, Samsung Galaxy Note20 5G, Samsung Galaxy A51 5G, Samsung Galaxy S20 FE 5G, Samsung Galaxy S20 Ultra 5G, Samsung Galaxy S20 5G, Samsung Galaxy S20+ 5G, Sony Xperia 1 II, Sony Xperia 5 II, 5G Huawei P40, Huawei P40 Pro, Motorola Edge, Motorola Edge+, Motorola Moto G 5G Plus, Xiaomi 10, Xiaomi 10 Pro. De fleste mobilabonnementene fra Telia har 5G inkludert.