TikTok Kina
Feroza Aziz får lov til å bruke TikTok igjen.

Annonse


TikTok snur etter massiv kritikk

I går kunne vi skrive om Feroza Aziz, som ble bannlyst fra TikTok etter å rettet kraftig kritikk mot Kinas bruk av konsentrasjonsleirer, der uighur-muslimer holdes innesperret.

Kritikken ble formidlet gjennom flere videoer, som ved første øyekast kunne se ut som helt ordinære sminkevideoer.

Sier unnskyld

TikTok hevdet på sin side at bannlysningen av Aziz skyldtes en helt annen grunn enn Kina-kritikken. Det kinesiske selskapet hevder at Aziz hadde lastet opp en video av Osama Bin Laden via en separat konto, noe som bryter med tjenestens retningslinjer.

Men nå har TikTok reversert bannlysningen og sagt unnskyld til tenåringsjenta – det skriver New York Times.

Annonse


TikTok sier de nå skal foreta en gjennomgang av selskapets modereringsprosess og retningslinjer.

TikTok: – Derfor fjernet vi kontoen

I et blogginnlegg skriver TikTok at 17-åringen ble suspendert på grunn av at hun gjennom sin forrige konto, @getmefamousplzsir, hadde publisret en humoristisk video som involverte et bilde av Osama Bin Laden.

På grunn av at Aziz sin telefon fortsatt var assosiert med den gamle kontoen, ble også hennes nye konto påvirket av bannlysningen.

TikTok skylder på «menneskelig moderasjonsfeil» for at en av de virale sminkevideoene ble fjernet fra plattformen i rundt 50 minutter i går. Videoen var på dette tidspunktet sett 1.7 millioner ganger.

Mistenker sensurering

Grunnen til at denne hendelsen har skapt overskifter over hele verden, handler om TikTok-moderselskapet ByteDance sitt forhold til kinesiske myndigheter.

Tidligere i november satte amerikanske myndigheter i gang undersøkelser av påstandene om at selskapet bak musikkappen sensurerer Kina-kritisk innhold. TikTok nekter for at slik sensurering foregår.

«Vi har aldri blitt spurt av kinesiske myndigheter om å fjerne noe innhold og vi ville heller ikke gjort det dersom de spurte. Punktum», sier TikTik i en uttalelse.

Aziz: – Tror jeg på det? Nei.

Hovedpersonen i denne saken, 17-årige Feroza Aziz, betviler TikToks begrunnelse for bannlysningen.

– Tror jeg på at de fjernet det på grunn av en urelatert satirisk video som ble slettet på en tidligere konto som var fjernet? Like etter at jeg var ferdig med å publisere en videoserie i tre deler som handlet om uigurene? Nei, skriver Aziz på Twitter.

Kilde:
New York Times

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse


Annonse