dvale operasjon
Pasienter kan i fremtiden få en «second chance».

Annonse


Dette har aldri blitt gjort med et menneske før

Forskere har i lang tid lekt med tanken på å plassere mennesker i en slags dvaletilstand, der kroppen skrur seg nesten helt av.

Nå har leger plassert mennesker i «suspended animation» for første gang. Dette ble gjort som en del av et forskningsprosjekt i USA. Målet med metoden er å kunne redde livet til pasienter som har livstruende skader. Det kan for eksempel være snakk om skuddskader eller stikkskader.

Lege Samuel Tisherman ved Universitet i Maryland, sier til New Scientist at minst én person har blitt plassert i denne tilstanden. Han kaller forsøket for «surrealistisk».

Det er foreløpig ikke kjent hvor mange liv som eventuelt har blitt reddet med teknikken.

Annonse


Kjøler ned kroppen og erstatter blodet

Det offisielle navnet på teknikken er emergency preservation and resuscitation (EPR). Dette er en metode som er aktuell for en spesifikk pasientgruppe. Hos disse pasientene har hjertet stoppet, de har mistet mer enn halvparten av blodet og de har i bunn og grunn en minimal sjanse for å overleve.

Men ved hjelp av EPR får pasientene en ny sjanse. Først kjøles kroppen ned til en temperatur på mellom 10 – 15 °C. Alt blod i kroppen erstattes med iskaldt saltvann. Hjerneaktiviteten stopper nærmest helt opp under denne prosessen.

Deretter kobles pasienten fra kjølesystemet og fraktes til operasjonssalen.

Saken fortsetter under bildet.

Anna Bågenholm
Kulden kan både drepe deg og redde livet ditt. I 1999 ble svenske Anna Bågenholm verdenskjent etter å ha overlevd 80 minutter under isen. Takket være den lave kroppstemperaturen gikk kroppen i en slags dvale som forhindret henne fra å få varige hjerneskader.

To avgjørende timer

Takket være fremgangsmåten beskrevet ovenfor, ha legene rundt to timer på seg til å reparere skadene i kroppen. Når dette arbeidet er fullført, varmes kroppen opp og hjertet startes på nytt.

Ifølge Tisherman vil resultatene fra eksperimentene offentliggjøres mot slutten av neste år.

Legene har fått klartsignal fra US Food and Drug Administration (FDA) til å gjennomføre forsøkene på mennesker. Vanligvis kreves det at pasientene selv må godta at de tar del i slike forsøk, men på grunn av at forsøkene kun er aktuelle for personer som ellers ville ha dødd, har FDA gitt grønt lys.

Lovende resultater fra forsøk på griser

Lignende forsøk på griser har også vist lovende resultater. Griser med livstruende skader har vist seg å kunne vær nedkjølt i tre timer, for deretter å bli gjenopplivet.

– Vi følte det var på tide å overføre dette til våre pasienter. Nå gjør vi nettopp det, og vi lærer mye på veien. Når vi kan bevise at det fungerer, kan vi utvide denne teknikken for å hjelpe pasienter som ellers ville ha dødd, med å overleve, sier Tisherman.

Fra operasjonssalen til verdensrommet

Det er imidlertid ikke bare for syke pasienter dette konseptet kan vise seg å bli nyttig. Også for astronauter som skal reise langt kan en slags dvaletilstand for kroppen være hensiktsmessig.

18. november kunngjorde The European Space Agency (ESA) at forskerne deres har undersøkt muligheten for å plassere astronauter i dvale under ekspedisjoner.

Saken fortsetter under bildet.

Davle NASA
NASA har også undersøkt muligheten til å legge astronautene sine i dvale. Dette bildet er en skisse for et slikt dvalesystem.

Kjent sci-fi-konsept

Forskerne har blant annet sett på muligheten til å gjøre dette med astronauter som skal reise til Mars. De har tatt utgangspunkt i en tidligere studie som beskrev et oppdrag der seks mennesker sendes til den røde planeten og tilbake i løpet av fem år.

ESA-forskerne studerte hvordan oppdraget ville blitt påvirket av at mannskapet hadde tilbrakt deler av turen i dvale. For sci-fi-fans er ikke dvalekonseptet noe nytt. Både Interstellar, Passengers, Alien og 2001 Space Odyssey har tatt i bruk dvalesystemer for «astronautene» i filmene.

ESA dvale
Slik ser ESA for seg at astronautenes dvalekammer kan se ut.

Billigere og langvarige romferder

– Lenge har dvale vært foreslått som et «game changing» verktøy for menneskelig romfart. Hvis vi er i stand til å redusere en astronauts metabolske hastighet med 75 prosent – altså på samme vis som vi kan observere i naturen med store dyr som ligger i dvale – kan vi ende opp med betydelig reduksjoner i kostnader og gjøre langvarige oppdrag mer gjennomførbare, sier Jennifer Ngo-Anh, sjefsforsker i ESAs SciSpacE-program, ifølge Earth Sky.

Kilde:
New Scientist
Earth Sky

Annonse