sony_xperia
Sony viser frem sin flunkende nye Xperia 5 under IFA 2019 i Berlin. Mobilen lanseres neste måned.

Annonse


Dette må du vite om Xperia 5

Xperia 5 er en mindre og mer kompakt utgave av Xperia 1

Vi er på IFA 2019

Vi er tilstede under årets IFA i Berlin og torsdag var dagen for Sony’s pressekonferanse. Sony begynte konferansen med å skryte av alt de har oppnådd så langt i år.

Det dreide seg om TV-er, Xperia 1 og kameraer med og uten speil, men da det var gjort var de raske til å komme seg over på det det egentlig dreide seg om: Sony Xperia 5.

Kort sagt er Xperia 5 en mindre og mer kompakt versjon av Xperia 1 – det er nok i manges øyne en riktig vei å gå.

Annonse
Vi kommer snart med en hands-on-video fra IFA i Berlin, så følg med.

Kan filmopptak

Da vi testet Xperia 1 i juli var vi svært overbevist over kameraet. Sony er virkelig aller fremst når det gjelder filmopptak i mobil. Men telefonen er lang og uhåndterlig og vi klagde over at den lett glipper ut av hånden og faller ut av små lommer. Derfor er det ikke dumt av Sony å lansere en ny utgave for de med trange bukser.

Sony Xperia 5 og 10 virker svært like, det eneste som later til å skille de er størrelsen, skjermoppløsning og batteristørrelse.

Xperia 1:

Fremdeles avlang

Selv om Xperia 5 er mindre og kanskje lettere å håndtere er den fortsatt fryktelig lang! Sony tviholder på sin nyetablerte skjermstørrelse på 21:9, noe de mener egner seg til blant annet filming og spilling.

Xperia 1 måler som kjent 6,5” diagonalt, mens Xperia 5 har en skjermstørrelse på 6,1”.

Den har en HDR OLED – skjermpanel med en oppløsning på 2520×1080. Utover det kommer den med det samme trekameraoppsettet: Et 16 mm supervidvinkel objektiv, et 26 mm standard vidvinkelobjektiv og et teleobjektiv med en brennvidde på 52 mm.

Den har 6gb RAM, 64 eller 128GB lagringplass og et batteri på 3140 mAh.

CinemaPro blir bedre

Siden lansering av Xperia 1 skryter Sony av at de har jobbet med filmskapere fra Hollywood om å gjøre deres profesjonelle filmopptaks-app bedre. De har laget en kortfilm med regissør Chris Caldwell, som ligger på Youtube der de demonstrerer mulighetene med telefonen.

Faktisk virker det som at Sony mener med hele sitt hjerte at profesjonelle filmskapere bør gåfra å bruke tradisjonelle profesjonelle kameraer til å bruke flaggskipene deres til profesjonelle produksjoner. Derfor har de implementert en rekke nye funksjoner på oppfordring fra filmskapere. Nå kan for eksempel sette to forskjellige fokuspunkter som telefonen glir i mellom i den hastigheten man selv ønsker. Man kan også velge sin egen hvit-balanse og styre volumnivåene mer manuelt.

I tillegg har de oppgradert øye-autofokusen fra å kun fungere på mennesker til å også fungere på dyr.

Satser på spilling

Sony har også jobbet tett med Esport-bransjen og hørt på hva de profesjonelle spillerne ønsker seg av telefonen.

Blant annet har de implementert flere funksjoner i deres ‘Game Enhancer’. Nå kan man ta opp skjermen mens man spiller og gjøre opptak av sin egen stemme samtidig.

Om man er av den beskjedne typen så kan man også velge å gjøre stemmen sin lysere eller mørkere slik at man kan dele spillingen sin uten å være redd for å bli gjenkjent.

Den vanlige kamera-appen får også nye funksjoner

Photography advice er Sony’s smarte kameraassistent. Telefonen sier nå fra om du holder en finger foran objektivet eller om personen foran kameraet hadde øynene lukket da du knipset. Den sier også fra om bildet du har tatt er ute av fokus.

Kanskje du vil ta et nytt?

En annen smart funksjon kalles “Smart connectivity”. Dersom du er i ferd med å forlate et trådløst nettverk vil telefonen koble seg av nettet og koble seg på telenettet i stedet for å forsøke å gjenvinne dekning på det trådløse nettet. Faktisk høres dette ut som en veldig smart funksjon.

Man vet jo hvor irriterende det er når man beveger seg ut av huset og må skynde seg rundt neste gatehjørne for at telefonen skal koble seg av nettet som uansett er utenfor rekkevidde og gå over på telenettet.

Pris

Er man tidlig ute så finnes det en god deal. Telefonen blir lansert neste måned, men kommer i forhåndssalg allerede neste uke og kommer til å koste 7990,-. Er man tidlig ute får man med de svært lovende trådløse hodetelefonene Sony WF-1000X.

Vi prøvde disse såvidt på IFA og de virker svært gode, uten at vi har gjort noen grundigere test av dem. De kommer både med god lyd og støykansellering og med en utgangspris på 2500 kr blir Sony’s forhåndssalgstilbud svært attraktivt.

Sony Xperia 5 spesifikasjoner

 • 6,1” FHD+ OLED 2520 x 1080px
 • Corning Gorilla Glass 6
 • 3-kamerasystem – 12mp 16 mm f2.4 super vidvinkel – 12mp 26 mm f1.6 OIS vidvinkel – 12mp 52 mm f2.4 OIS teleobjektiv
 • 8mp 23 mm frontkamera
 • Qualcomm Snapdragon 855
 • 6GB RAM
 • 64/128GB lagring
 • Minnekort opptil 512GB
 • Dual Sim
 • Fingeravtrykkleser
 • Dolby Atmos
 • Bluetooth 5.0
 • Vanntett IP65/68
 • Android 9.0 Pie

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse