avinor-elfly-ulykke
Avinor-sjefen Dag Falk-Pettersen satt bak roret da et elektrisk småfly måtte nødlande i Nornestjønn.

Annonse


Blir ansett som et tilbakesteg for el-fly, men Avinor-sjefen har fortsatt troa

Det ble stor mediedekning da konsernsjefen i Avinor forrige uke måtte nødlande et helelektrisk mikrofly under Arendalsuka. Flyet havnet i en innsjø som følge av det som tyder på å være motorsvikt, men til Dagbladet forteller Dag Falk-Pettersen at man fortsatt har klokkertro på elfly.

Ikke første ulykke med flytypen

Samtidig melder NRK at tre av et 60-talls produserte fly av denne typen har krasjet. Flyet er av modellen Alpha Electro, produsert av slovenske Pipistrel.

Det veier ifølge Electrek totalt 350 kilogram med batteripakker på kWh og en maksvekt på 200 kilogram. Av selskapets informasjon går det frem at flyet kan være i lufta én time av gangen med ytterligere 30 minutter i reservekapasitet.Gikk ganske greit for seg

Gikk greit for seg

Avinor har aktivt benyttet flyet for å demonstrere elektrisk flyvning – alt skal ha gått etter planene før man til slutt endte opp i et tjern med en statssekretær ombord som passasjer:

Annonse


Falk-Pettersen fortalte at de var på vei tilbake til Gullknapp, omtrent fem til seks nautiske mil unna, da han så på instrumentene at motorkraften var på vei bort. Videre forteller han at det umiddelbart ble sendt ut mayday og at han så etter et sted å lande.

Med omstendighetene tatt i betraktning så melder Avinor-sjefen at nødlandingen gikk ganske greit for seg, og de begge kom helskinnet i land.

Ingen flyforbud

Ulykken har ikke gitt europeiske luftfartsmyndigheter god nok grunn til å innføre flyforbud på fly av denne typen til tross for at det i 2018 oppsto en ulykke med samme type fly der en person i Nederland omkom. Det er ikke funnet likhetstrekk mellom de to tilfellene som gjør at det er nødvendig.

Til Dagbladet beskriver Falk-Pettersen elfly som en del av fremtida til luftfarten. Han er heller ikke skeptisk til slike fly som følge av ulykken: – Overhodet ikke. Vi har hatt 40-50 turer med dette flyet, og før nå har det oppført seg eksemplarisk.

Kilde:
Dagbladet

Annonse


Annonse


Annonse