raspberry-pi-4-minne-pris
Raspberry Pi 4 kommer endelig med større minnekonfigurasjon.

Annonse


Raspberry Pi 4 er her – kjappere prosessor og opptil 4GB minne!

Om du har fulgt med på Raspberry Pi-fronten så har du sannsynligvis belaget deg på å vente enda litt lengre før du får kloa i en oppfølger. Ryktene skulle ha det til at lanseringen ikke ville finne sted helt enda, men nå har altså Raspberry Pi Foundation lansert Pi 4 som er tilgjengelig fra og med i dag.

Opptil 4GB minne

Raspberry Pi 4 Model B er estetisk ganske lik forrige flaggskipmodell i Pi 3 Model B+, men virker altså til å ha en rekke oppgraderinger som gjør det til en verdig oppfølger og mye mer.

Nesten alt har blitt oppgradert: kjappere prosessor som nå bruker Cortex A72-arkitektur, en firekjerners 64-bit ARMv8 som kjører basefrekvensen 1.5GHz og kanskje viktigst av alt: økt minne som nå er av typen LPDDR4 fremfor LPDDR2. I flere år har Raspberry Pi-enheter forholdt seg til enten 512MB eller 1GB minne, men nå kan du gå til anskaffelse av en enhet med enten 2GB eller 4GB minne om du ønsker det, for en liten økning i prisen.

Annonse
Vanlig HDMI er borte

Av endringer i tilkoblingsmulighetene finner man at det nå er på plass ekte Gigabit Ethernet fremfor Ethernet gjennom USB 2.0, noe som åpner mange dører for enkelte. I tillegg er det verdt å merke seg at HDMI-porten i fullstørrelse er borte – i stedet er den erstattet med to åpninger for micro-HDMI som i praksis lar deg koble til to 4K-skjermer, begge med 60 bilder i sekundet.

For strømforsyningen finnes nå en USB-C-port, og man får to åpninger for  USB 3.0-utganger og to for USB 2.0. Også en Bluetooth-oppgradering har funnet sted, der du nå finner Bluetooth 5.0 fremfor 4.2.

Tilgjengelig i dag

Nye Raspberry Pi havner i butikkhyller allerede i dag til den vanlige prisen som er rundt 349 kroner, mens utgavene med 2 og 4GB minne koster henholdsvis 449 og 549 kroner hvis vi skal gå ut fra økningene på ti dollar hver (45 dollar for 2GB og 55 dollar for 4GB). 

Selskapet skriver på nettsiden at det vil være flere av varianten med 2GB i omløp til å begynne med, men at de vil styre produksjonen i retning av markedets etterspørsel.

Kilder:
Raspberry Pi Foundation
TechCrunch

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse