Steam logo Linux Ubuntu
Steam dropper Ubuntu-støtten.

Annonse


Canonical snur – Ubuntu får 32-bit-støtte likevel

Oppdatert 24. juni 23.05: Canonical, som produserer Ubuntu, har i et blogginnlegg i dag kunngjort at de likevel vil støtte utvalgte 32-bit-pakker i Ubuntu 19.10 og 20.04 LTS. Dette kommer som følge av massivt press fra Linux-samfunnet og spillere. Canonical sier at de vil jobbe med Wine, Ubuntu Studio og spill-samfunnet for å planlegge utfasingen av 32-bit-biblioteker.

Ubuntu-produsenten opplyser i blogginnlegget at de har diskutert 32-bit-støtten helt siden 2014. «Ingen av diskusjonene brakte fram den lidenskapen vi har sett nå», skriver Canonical. Ut i fra innlegget virker det som at selskapet ikke var forberedt på at mangel på 32-bit-støtte skulle føre til så sterke reaksjoner. «Diskusjoner i miljøet kan noen ganger ta uventede vendinger, og dette er et eksempel på det», skriver Canonical.

Les hele uttalelsen fra Canonical her.

Original artikkel:

Valve dropper offisiell Steam-støtte for Ubuntu 19.10 og fremtidige lanseringer. Det melder Valve-utvikler Pierre-Loup Griffais på Twitter.

Vender fokuset mot ny distro

Årsaken er at Ubuntu, fra og med neste versjon, vil eliminere oppdateringer for 32-bit x86-komponenter.

Annonse
– Vi vil evaluere måter vi kan minimere skaden på for eksisterende brukere, skriver Griffais på Twitter, og legger til at Valve vil fokusere på en annen Linux-distribusjon i fremtiden.

Det er foreløpig uklart hvilken Linux-distribusjon det er snakk om.

Spill kan slutte å fungere

Som Betanews påpeker er mange utviklere misfornøyd med Ubuntus valg om å droppe 32-bit-støtte. Mangelen på dette vil føre til at det ikke kommer nye 32-bit-apper til OS-et, og eldre programvare kan komme til å miste funksjonalitet eller oppleve kompatibilitetsproblemer etter hvert.

Ubuntu kan også fort ende opp med å irritere folk som spiller på Linux. Mange Linux-spill på Steam kjører på 64-bit-distribusjoner, men «bare med 32-bit-biblioteker», skriver Betanews.

Ubuntu 19.10
Ubuntu 19.10 og senere versjoner dropper støtte for 32-bit-apper.

Når ubuntu nå dropper 32-bit-støtte kan dette fort ende opp med å ødelegge Steams innebygde kompatibilitetslag som sørger for å kjøre 32-bit Windows-spill på Linux.

Spøker for Wine på Ubuntu

Nettstedet Phoronix skriver at Wine-utviklere er bekymret. Wine er som kjent en programvare som gjør det mulig å kjøre Windows-apper på Linux. Spill er en stor del av dette. At Ubuntu dropper 32-bit-støtte kan bli en utfordring, mener Wine-utvikler Henri Verbeet.

– Jeg tror at å ikke bygge pakker for Ubuntu 19.10 er den eneste praktiske løsningen. Slik jeg forstår det vil det fortsatt være mulig å kjøre 32-bit-filer på Ubuntu 19.10-kjernen, men vi må bygge og levere alle pakker selv. Jeg tror ikke vi ønsker å gjøre det, sier Verbeet, ifølge Phoronix

Wine Outlook
Wine gjør det mulig å kjøre Windows-apper på Linux.

Ubuntu-utvikler mener situasjonen er overdramatisert

Steve Langasek, som jobber i Canonical (selskapet som produserer Ubuntu) har imidlertid publisert et innlegg på Ubuntu-forumet, der han avdramatiserer situasjonen.

«Jeg beklager at vi har gitt noen inntrykk av at vi “dropper støtte for i386-apper”. Det stemmer rett og slett ikke. Det vi dropper er oppdateringer til i386-bibliotekene, som vil bli frosset på 18.04 LTS-versjonene. Men intensjonen er å ha en klar plan for hvordan i386-apper (inkludert spill) kan kjøres på Ubuntu-verjoner etter 19.10», skriver Langasek.

Kilde:
Engadget / Phoronix

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse