Finn din gjenglemte MacBook helt uten nett
Glemt igjen din iPphone eller MacBook et sted, og kan ikke finne den?

Annonse


Apple-kunder får snart et nytt supertriks

En av de mange nyhetene med iOS13 er sammenslåingen av det som tidligere var Find My Friends og Find My iPhone funksjonene. Det hele heter nå bare ”Find My”, mens på Mac skal tilsvarende app hete bare ”Find”.

Men i tillegg til bare å kombinere mulighetene med de to gamle appene så har også Apple utviklet en finurlig ny måte å finne dine enheter på – selv når de ikke er tilkoblet hverken trådløst nett eller mobilnettet.

Trenger ikke tilgang til nett

Løsningen går nå istedet via Bluetooth. Det vil si – dersom du har mistet din iPhone, iPad, eller Mac så vil enheten selv ta jobben med å ”samarbeide” med andre nærliggende Apple-enheter om å fortelle deg hvor den selv er.

Apple røpet denne uken flere detaljer om hvordan teknologien fungerer. Løsningen krever at man har minst to Apple enheter. Hver enhet sender kontinuerlig ut en offentlig krypteringsnøkkel som andre enheter i nærheten kan bruke for å kryptere, og så laste opp den tapte enhetens lokasjonsdata.

Annonse


Påvirker ikke batterilevetid

Ideen er at det er kun Apple-enheter som du selv eier som vil være i stand til å lytte på, og lokalisere dine egne enheter. Dette sikres ved at de alle er linket sammen med din Apple ID og har to-trinns autentisering. Dermed er det kun dine egne iPhone, iPad, eller Mac som vil kunne avlese og gi deg den krypterte stedsinformasjonen om enheten du ikke klarte å finne.

Videre lover Apple at signalene som kontinuerlig sendes ut via BlueTooth er så minimale at de ikke vil påvirke batterilevetid eller databruk. Personvern og sikkerhet har naturligvis hatt høy prioritet under utviklingen av nye Find My. En svakere løsning ville lett kunne misbrukes av uvedkommende til for eksempel å spore hvor du befinner deg.

Personvern ekstremt viktig

MacRumors ga følgende eksempel på at selv tyver ikke kan skjule lokasjonen lengre ved bare å skru av nett-tilgangen på en enhet:

Sett at din MacBook blir stjålet. Den bærbare pc’en vil fremdeles sende ut små signaler via Bluetooth som inneholder dens egen offentlige krypteringsnøkkel. En iPhone tilhørende en tilfeldig persjon i nærheten vil automatisk plukke opp signalet, og dermed sende ut sin egen lokasjon – men kryptert ved hjelp av den stjålte laptopens nøkkel.

Ikke engang Apple kan se kryptert informasjon

I tillegg laster iPhone-telefonen opp en såkalt hash-kode (generert kode som unikt identifiserer nøkkelen). Hverken Apple selv eller andre tilfeldige brukere og enheter vil noen gang få se eller vite identiteten til den tapte enheten. Men du på din side vil på din andre enhet kunne få se hvor din stjålede MacBook sist befant seg.

Find My appen er allerede tilgjengelig i nye iOS13, og via Catalina på macOS. Men hele systemet slik det er beskrevet vil ikke fullt kunne fungere for alle brukere inntil millionvis av enheter er fullt oppdatert.

Kilde:
MacRumors

Annonse