Apple vil flytte mye produksjon vekk fra Kina
Apple ser seg nå om etter andre produksjonsland i Asia

Annonse


Apple vil flytte mye av produksjonen vekk fra Kina

Apple-sjef Tim Cook kunngjorde allerede for halvannet år siden at de ville investere kraftig i å utvide med både arbeidsplasser, produksjon, og datasentre i USA. Bestemmelsen kom som følge av Trump-regjeringens politikk om å bringe jobber tilbake fra Kina til USA, og gi nye økonomiske løft til landet.

Donald Trump og Apple-sjef Tim Cook

Selskapet har fremdeles store deler av produksjonen i Kina, men femårsplanen er å ikke bare flytte mye tilbake til USA – men også til alternative asiatiske land. Handelskrigene mellom USA og Kina har ført til at mange små og store amerikanske selskaper ser seg om etter andre produksjonsland enn Kina, eller de velger å bringe jobbene tilbake til hjemlandet.

Flere aktuelle land

Ifølge en melding fra Nikkei Asia Review skal altså nå Apple flytte vekk mellom 15 til 30 prosent av sin maskinvare-produksjon til andre land i sørøst-Asia. Selv om ingen spesifikke land er angitt i rapporten er det sannsynlig å anta at Apple kan flytte mye virksomhet til land som for eksempel Taiwan eller Vietnam.

Dette er land som allerede har begynt å vise seg konkurransedyktige mot Kina på flere områder, og disse landene har heller ingen tariff på eksport til USA. Land utenom Asia, som India, kan også være aktuelle.

Annonse
Større spredning – Mindre risiko

Tim Cook har tidligere uttrykt at han misliker å være bundet for sterkt til Kina – med tanke på politisk urohet og risiko for handelskriger, tariffer, eller blokkader. For øyeblikket lages 90 prosent av deres iPhone-mobiler i landet. Derfor er det nok også et strategisk valg de nå foretar seg ved å spre risikoen litt mer utover – og heller redusere sitt nærvær i Kina til et minimum.

Kilde:
Gizmodo

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse