WikiLeaks-lederen tiltalt av USAs justisdepartement
Julian Assange ble arrestert i London forrige måned.

Annonse


WikiLeaks-lederen tiltalt av USAs justisdepartement

Lederen av WikiLeaks, Julian Assange, har blitt tiltalt på 17 punkter i brudd mot paragrafer i USAs spionasjelovverk – kjent som The Espionage Act. Det er USAs justisdepartement som kom med kunngjøringen torsdag. Tiltalen gjelder en sak fra 2010, hvor Assange er anklaget for å ha lekket hemmeligstemplede dokumenter av militær og diplomatisk verdi.

Kilden for dokumentene viste seg senere å være Chelsea Manning, en tidligere ansatt i forsvaret. Assange valgte å offentliggjøre dokumentene – og Manning ble dømt i retten for sin brudd på taushetsplikten i 2013.

I det nye søksmålet fra justisdepartementet heter det:

“Assange, WikiLeaks partnere, og Manning hadde sammen det felles mål å omgå lovverket rundt konfidensiell informasjon, og å spre det offentlig”

Annonse


Spørsmål om tolkning av ytringsfriheten

Mange mener det å gå til sak mot Julian Assange strider mot ytringsfriheten som er lovgitt i USAs grunnlov, men at Assange samtidig er et ganske unikt tilfelle siden han ikke formelt er journalist. Men på den annen side ser justisdepartementet på det som svært alvorlig lekkasje av konfidensiell, og særlig militær, informasjon – uavhengig av hvem som lekker det og hvilken rolle de har.

Både USA og andre land har i lengre tid forsøkt å få Julian Assange utlevert, men han var inntil nylig trygg med asyl inne i ambassaden til Equador i London. Han ble arrestert i mars, bare en måned etter at separate tiltaler ble gitt mot ham i hemmelighet av en føderal rettsinstans i staten Virginia.

Helt og fiende på begge sider

Assange har i sine aktive år med WikiLeaks både blitt sett på som en helt og som en fiende – både av den venstre og høyre politiske siden. Han har blitt hyllet av alle fra liberale Lady Gaga til den konservative TV-personligheten Sean Hannity. Han erget på seg republikanerne da WikiLeaks fant frem uheldig informasjon under Bush-administrasjonen – men erget deretter på seg demokratene da de også la ut skandaløse fakta om Barack Obama og Hilary Clinton før Trumps presidentvalg i 2016.

Kilde:
New York Times