FN: – Mannssjåvinistisk at stemmeassistentene har kvinnelig stemme som standard

5644923-1280x720
FN vil at teknologiselskaper skal bruke kjønnsnøytrale stemmer i digitale assistenter.

Dagens mest populære stemmeassistenter, slik som Apples Siri, Googles Assistant, Amazons Alexa og Microsofts Cortana, forsterker kjønnsdiskriminering, mener FN.

I en ny rapport kritiserer FN selskaper som benytter seg av kvinnelige stemmer som standard i stemmeassistenter.

Vi siterer fra rapporten:

Annonse

«På grunn av av at talen i de fleste stemmeassistenter er kvinnelig, sender det et signal om at kvinner er forpliktende, ivrige etter å hjelpe og tilgjengelig med et trykk på en knapp, eller med en talekommando som “hey” eller “ok”. Assistenten har ingen makt utover det kommandøren ber den om. Den følger kommandoer og responderer på spørsmål uavhengig av tonen eller fiendtlighet. I mange miljøer forsterker dette kjønnsoppfatningen om at kvinner er underdanige eller tolerante overfor dårlig behandling».

FN er spesielt bekymret for at kvinnestemmer som standard i digitale assistenter skal øke fotfeste til kjønnsdiskriminering og bidra til spredning av det.

«Fordi Alexa, Cortana, Google Home og Siri er eksklusivt kvinnelig eller kvinnelig som standard i de fleste markeder, tar kvinnen rollen som en digital ledsager som sjekker været, endrer musikken, foretar bestillinger på kommando og kommer til oppmerksomhet som en respons på hilsninger slik som “våkne opp, Alexa”.

Det vil altså FN endre. Organet tar nå til orde for at teknologiselskaper skal utvikle kjønnsnøytrale stemmeassistenter.

«Ettersom intelligente digitale assistenter blir allestedsnærværende, kan et maskinkjønn hjelpe til med å separere teknologier fra kjønnsoppfatninger som tilskrives mennesker».

Du kan lese hele rapporten her.

Hva tenker du om det FN-funnene?

Kilde:
BBC

Annonse
Annonse