Gir grønt lys for gigantisk biometri-database

finger-2081169_1280
EU skal opprette en database som skal gjøre det enklere for politi og grensemyndigheter å identifisere personer.

EU-parlamentet har sagt ja til å opprette en gigantisk biometrisk database bestående av blant annet fingeravtrykk og ansiktsscanninger.

Målet med opprettelsen av databasen er å enklere identifisere terrorister, immigranter og kriminelle, opplyser EU.

Mer enn 350 millioner mennesker

Databasen, som har fått navnet Common Identity Repository (CIR), vil samle og strømlinjeforme eksisterende sikkerhetssystemer for å gjøre arbeidet med å identifisere personer enklere på tvers av landegrenser.

Annonse

I dag må grensekontrollører gjerne foreta søk i flere databaser for å innhente informasjon. Nå skal altså alt samles på ett sted.

Den nye databasen vil bestå av informasjon fra mer enn 350 millioner mennesker, både innbyggere fra EU og utenfor EU, skriver ZDNet. Informasjonen inkluderer passnummer, fødselsdatoer og fingeravtrykk.

Økt nødvendighet

Som Business Insider påpeker, sammenfaller nyheten med ettårsdagen for GDPR-lovgivningen. GDPR ble opprettet for å beskytte EU-borgernes personvern og sikkerhet på nettet. Imidlertid skal terrorangrepene i Paris og Brussel ført til at EU har sett på opprettelsen av gigantdatabasen som stadig mer nødvendig.

– Disse reglene vil sikre en effektiv informasjonutveksling mellom informasjonssystemer i EU. Dette gjøres ved å tilby rask, systematisk og effektiv adgang til data som myndigheter trenger for å utføre oppgavene sine. Sikkerheten til våre innbyggere er og bør være en prioritet for EU hver eneste dag, sier Nuno Melo i Det europeiske folkeparti i en uttalelse.

Nyopprettelsen blir imidlertid møtt med kritikk fra den idelle organisasjonen Statewatch, som jobber for å sikre sivile rettigheter. Organisasjonen kaller opprettelsen for «en sentralisert Big Brother-database».

 

Kilde:
Business Insider

Annonse
Annonse