Den såkalte «Article 13» i EUs Copyright Directive foreslår at tjenester, slik som YouTube, kan holdes ansvarlig hvis brukerne deres laster opp material som er beskyttet av opphavsretten – for eksempel musikk eller video.
Lovforslaget har skapt et enormt engasjement både på internett og ute i den virkelige verden. I forkant av den endelige avstemningen, som skjer neste uke, har engasjementet nådd et foreløpig rekordhøyt nivå.
Sensur?
Tilhengere av lovforslaget, blant dem organisasjoner i den kreative industrien, har nå bedt det europeiske parlamentet om å raskt håndheve den nye loven. De mener dette vil hjelpe dem med å beskytte sine rettigheter og sørge for at de får betalt for arbeidet sitt.
På motsatt side står de som krever at lovforslaget skrotes. Hovedargumentet mot forslaget er at det vil føre til sensur på nettet.
Annonse
En underskriftskampanje kalt «Stop the censorship-machinery! Save the Internet!» har nå passert fem millioner signaturer. Ingen annen kampanjer på nettstedet har fått så mange underskrifter som denne.
Wikipedia i svart
Som en protest på lovforslaget gikk også Wikipedia i svart i Tyskland og Slovakia i går. På gatenivå er det også planlagt en rekke demonstrasjoner i Europa.
Nedenfor kan du se noen av reaksjonene:
Midnight special! Not your average @edri tweet, but definitely worth mentioning. @pornhub is supporting #SaveYourInternet ! #Blackout21 #Pledge2019 pic.twitter.com/1nBlBAF1Ih
— EDRi (@edri) 20. mars 2019
Do you know about Article 13? It’s a proposed EU copyright rule that forces platforms to police all uploads just to be safe. You can help stop this from becoming reality. Find out how at https://t.co/Ta17UuBzw4 pic.twitter.com/Wb5ZHUIRnV
— Wikipedia (@Wikipedia) 21. mars 2019
Kilde:
TorrenFreak
Annonse
Annonse