business-care-clinic-1282308
19 av de 24 undersøkte appene delte sensitive data med tredjeparter.

Annonse


Forskere undersøkte 24 helseapper – 79 prosent av dem delte brukerdata med tredjeparter

Vi forteller fitness-apper hvor vi løper. Diagnose-apper vet hvordan vi føler oss. Andre apper vet når brukeren har menstruasjon.

Første gang helseapper undersøkes

Flere ganger har det blitt avdekket at slike apper både henter inn og deler sensitiv data om deg uten at du har godkjent det, eller i det hele tatt får vite om det.

Forskere i Canada, USA og Australia har samarbeidet om en studie av 24 helserelaterte apper. Resultatene er nå publisert i tidsskriftet BMJ.

De tok utgangspunkt i de 24 mest brukte helseappene i landene forskerne er fra. Appene de undersøkte ble brukt av både pasienter og leger på Android-telefoner.

Annonse


For å gjennomføre studien laget forskerne fire falske profiler som kunne brukes på hver enkelt app. De brukte deretter hver app 14 ganger med samme profilinformasjon. Før den 15. gangen gjorde de noen små endringer på profilinformasjonen. Deretter undersøkte de nettverkstrafikken for å se om det var noen forskjeller mellom den 14. og 15. gangen.

– Problemet er at ingenting var ulovlig

Forskerne fant ut at 79 prosent av appene delte brukerdata eksterne aktører. Forskerne hevder at flere av appene delte informasjon med tredjeparter (blant annet Facebook, Google, Amazon og Microsoft) for å kunne tilby målrettet reklame mot brukeren. Andre samlet inn data for å forbedre applikasjonen sin. Noen apper delte til og med informasjon med kreditt-selskaper.

Dette er langt i fra første gang vi hører om apper som deler mer data enn de utgir seg for å gjøre.

– Problemet her er at vi ikke fant noe som var ulovlig. Og disse delings-praksisene er rutine. Men hvis du ser på undersøkelser sier folk at de føler at helsedata er spesielt sensitivt og personlig og burde derfor være beskyttet, sier forskeren som ledet studien, Quinn Grundy, til Gizmodo.

Brukerdata har blitt valutaen for helseapper, mener forskeren.

– Informasjonen er veldig verdifull for kommersielle interesser slik som legemiddel-selskaper, forsikringsselskaper, eller hvem som helst som markedsfører produkter som har noe med helse å gjøre, sier Grundy til Motherboard.

Må bli enklere å velge selv

Selv om det altså ikke er noe nytt at apper deler brukerdata, ligger mye av problemets kjerne i at brukerne ikke blir godt nok opplyst om dette. Ofte ligger det gravd ned dypt i brukervilkårene.

Forskeren etterlyser nå enklere tilgang til å kontrollere hvilken informasjon som deles.

– Utviklere trenger virkelig å konstruere mekanismer som lar brukere styre dataene i appen. De må begynne å tilby kontroll over hvordan dataene kan bli delt og brukt. Jeg tror ikke åpenhet er nok her, og det er på tide å si at det ikke er passende å kommersialisere enkelte type data, sier Grundy.

 

Kilde:
Gizmodo

Annonse


Annonse


Annonse