nsa
Det er slett ikke sikkert at NSAs overvåkningsprogram får fortsetter etter 2019.

Annonse


USAs omfattende telefonovervåking kan nærme seg slutten

I 2013 sprakk nyheten som en bombe – NSA-ansatte Edward Snowden hadde lekket omfattende informasjon om en massiv overvåkningspraksis i USA.

Snowden-dokumentene viste at amerikanske myndigheter samlet inn et massivt datavolum bestående av informasjon om telefonsamtaler, tekstmeldinger og metadata – dette fra helt ordinære innbyggere.

Hevder systemet ikke er brukt det siste halvet året

Nå, seks år etter avsløringene, kan det bli slutt på overvåkningsprogrammet. Den republikanske sikkerhetsrådgiveren Luke Murry avslørte under podcasten Lawfare at kongressen vurderer å ikke fornye USA Freedom Act, loven som gir NSA myndighet til å samle inn dataene. USA Freedom Act-loven varer i utgangspunktet til slutten av 2019, og USA må fornye den om den fortsatt skal gjelde. Det kan fort ende opp med å ikke skje, ifølge Murry.

Han hevder også at NSA ikke har brukt systemet de siste seks månedene, et system NSA har sagt at er helt essensielt for rikets sikkerhet.

Annonse


– Jeg er faktisk ikke så sikker på at administrasjonen vil sette i gang programmet igjen, sier Murry i podcasten.

En del av årsaken til at NSA vurderer å skrote programmet, skyldes tekniske problemer som oppstod i fjor. Ifølge The New York Times skal NSAs database ha blitt overfylt av data byrået ikke hadde autorisasjon til å samle inn. Dermed måtte byrået manuelt gå gjennom databasen og fjerne flere hundre millioner logger fra samtaler og tekstmeldinger som de hadde fått tak i fra mobiloperatører.

Noe begrenset etter 2015

USA Freedom Act er en lov som ble godkjent i 2015 som følge av massivt press etter Snowden-avsløringene. Loven temmet myndighetenes makt til en viss grad. Der NSA tidligere hadde kunnet hente ut hva som helst av informasjon, ble de nå begrenset til å kun få tak i informasjon som kunne ha relevanse til terrorisme.

Likevel betød ikke det at NSA samlet inn lite informasjon. Før USA Freedom Act samlet NSA inn milliarder av samtalelogger hver eneste dag – etter den nye loven ble tallet redusert til noen hundre millioner per år, et tall som ikke er ubetydelig. NSA skal ha fått tilgang til 151 millioner samtalelogger i 2016, mens i 2017 var tallet 534 millioner.

Nå skal altså Trump-administrasjonen ta stilling til om overvåkningsprogrammet skal få fortsette, eller om det avsluttes. Hvis det avsluttes, kan Edward Snowden ha oppnådd det han ville, seks år etter avsløringene.

 

Kilde:
CNN

Annonse