Meng Wanzhou er datteren til milliardæren Ren Zhengfei, grunnleggeren av Huawei.
Meng Wanzhou er datteren til milliardæren Ren Zhengfei, grunnleggeren av Huawei.

Annonse


Huawei-topp saksøker Canada

Huawei-toppen Meng Wanzhou mener seg krenket i forbindelse med arrestasjonen av henne den 1. desember ifjor og kritiserer kanadiske myndigheter for hvordan de håndterte situasjonen både før og etter arrestasjon.

Feilaktig arrestert

Hun saksøker både flere ledd av det som utgjør kanadiske myndigheter i tillegg til landets regjering for å ha overtrampet hennes konstitusjonelle rettigheter og ønsker oppreisning for det hun omtaler som frihetsberøvelse. Ifølge Wanzhou ble hun feilaktig arrestert til å begynne med, og mener at flere kanadiske grensevakter blant annet foretok avhør av henne for å ulovlig ta til seg bevis og opplysninger.

Uten rettigheter

Wangzhou kritiserer særlig de ansvarlige for å ha avhørt henne uten å først arrestere henne utenom arrestasjonsfullmakten som var utlevert av myndighetene, slik at hun formelt sett ikke hadde konstitusjonelle rettigheter i ryggen.

Av søksmålet går det frem at vaktene hentet henne i det hun skulle gå av flyet, og tok fra henne to telefoner, en iPad og en bærbar PC i tillegg til å tvinge henne til å gi fra seg passordet til alle enhetene. Først tre timer etter arrestasjonen skal hun ha blitt formelt arrestert.

Annonse


Diplomatisk krise

Arrestasjonen av Huaweis finansdirektør har før til det som karakteriseres som en diplomatisk krise mellom Canada og Kina. Søksmålet kommer også for øvrig samme dag som Canada mottok begjæring om utlevering fra amerikanske myndigheter, som påstår at Wangshou har løyet til banker for å få dem med på pengetransaksjoner for Huawei som potensielt bryter med handelssanksjoner som Iran er pålagt.

Kilde:
Bloomberg

Annonse