Samsung trakk sløret av fire nye Galaxy-telefoner i dag.

Annonse


Sniktitt: Galaxy S10+ og Galaxy Buds

Tiden da Apple var alene om å holde spektakulære keynotes er forbi. Samsung omfattende PR-arbeid kulminerte i kveld i en stor seanse både i San Fransisco og London, der ITavisen var tilstede på sistnevnte arrangement.

Der fikk vi bekreftet det vi allerede visste om selskapets nye Galaxy S-produkter.

Vi har prøvd nesten alle

Vi fikk se Galaxy S10, S10+, S10e, S10 5G, Galaxy Fold, Galaxy Watch Active og Galaxy Fit (og Fit e). De aller fleste detaljer om disse enhetene var lekket på forhånd, så noen vanvittige overraskelser ble det ikke.

Det er likevel noe annet å få erfare hvordan produktene fungerer ved å prøve dem selv. Vi har tafset på alle S10-modellene, med unntak av 5G-modellen.

Annonse


Så hva er førsteinntrykket? Joda, det meste tyder på at årets tiårsjubilanter er de beste telefonene selskapet har skapt så langt. S10-serien er evolusjonen man kan forvente av et selskap på størrelse med Samsung.

Dette er våre første inntrykk (S10+)

Vi har foreløpig ikke gått grundig til verks og testet telefonene slik vi ville gjort i en ordinær test, men vi har likevel gjort oss noen tanker som vi skal dele her.

Fokuset kommer til å være på S10+ fordi det er telefonene vi har fått mest tid til å leke med. Hvis du ikke har fått det med deg allerede, her her spesifikasjonene:

  • Dimensjoner: 157.6 x 74.1 x 7.8mm  (175g)
  • Panel: 6.4 19:9 Wide-Quad HD + Dynamic AMOLED (edge)
  • Kamera bak: 16 MP (Ultra Wide/F2.2) + Dual Pixel 12 MP OIS (Wide/F1.5/F2.4, AF + 12 MP OIS (Tele/F2.4), AF
  • Kamera foran: Dual Pixel 10 MP AF (F1.9) + 8 MP AF
  • RAM/lagring: 8 GB + 128 GB / 8 GB + 512 GB (kun på keramisk utgave) / 12 GB + 1 TB (kun på keramisk utgave)  (MicroSD opptil 512 GB)
  • Batteri: 4,100 mAh
  • Lading: Wireless Powershare + Fast Wireless Charging 2.0
  • Sensorer: Akselerometer, barometer, gyroskop, kompass, Magnet Hall, Proximity, RGB Lyssensor, HR-sensor
  • Sikkerhet: Ultrasonisk fingersensor + 2D ansiktsgjenkjenning
  • Prosessor: Octa-core 8nm

Lekker skjerm og et imponerende kamerahull

La oss begynne med det estetiske. Telefonen føles tynn og lett ut med sine 7.8mm og 175 gram. Selv om det ikke er noen drastiske designendringer sammenlignet med S9, har den for eksempel fått et nytt kameraoppsett der sensorene nå er plassert horisontalt istedet for vertikalt.

Nå er det tre kamerasensorer på baksiden, og to foran. Den største forandringen er likevel hvordan kameraet er plassert på fronten. Samsung har med sin S10-serie introdusert sin Infinity O-skjerm. Det betyr at kamerahullet sitter innebygd i skjermen og at busslommen er borte – sannsynligvis for godt. Heldigvis ser det ut til at pikslene i nærheten av kamerahullet ikke påvirkes i negativ forstand. Vi har ikke sett noen ødelagte piksler foreløpig i hvert fall.

Ikke verdens undergang, men…

Det ser bra ut og er skritt i riktig retning. Den nærmest heldekkende skjermen ser lekker ut, men skal vi være pirkete, noe vi må være, er det smått irriterende at det ikke føles helt optimalt å dra fingeren ned fra toppen av skjermen. Det er en liten kant øverst på skjermen – denne er lett å komme borti når man skal sveipe. Et i-landsproblem uten tvil, men vi skulle gjerne sett at Samsung hadde fått til en mykere overgang mellom skjermen og toppen av telefonen.

Her ser du S10e, S10 og S10+ ligge oppå hverandre.
Her ser du S10e, S10 og S10+ ligge oppå hverandre. (Ill.: Øyvind Skogmo Hansen)

Kjekk ladefunksjon

En annen ny funksjon er reversibel lading, eller PowerShare som Samsung kaller det. Dette gir deg muligheten til å lade opp andre dingser via S10-enheten, det være seg en annen smarttelefon, en smartklokke, eller selskapets egne Galaxy Buds. Da vi testet denne funksjonen på en Galaxy-smartklokke fungerte alt slik Samsung har lovet. Etter å ha skrudd på funksjonen via en knapp i rullegardinmenyen var det bare å legge klokka på baksiden av S10+-enheten. Nesten umiddelbart begynte klokka å lade.

Vi fikk teste PowerShare-funksjonen med en Samsung-smartklokke. Det fungerte slik som forventet.
Vi fikk teste PowerShare-funksjonen med en Samsung-smartklokke. Det fungerte slik som forventet. (Ill.: Øyvind Skogmo Hansen)

Bedre og sikrere fingersensor

Samsung har også fjernet den dedikerte fingersensoren på siden av telefonen, nå er sensoren innebygd i skjermen. Sensoren registrerer fingeravtrykket ditt uavhengig av hvor på telefonen du plasserer fingeren, så lenge det er på bunnen av telefonen, der sensoren sitter. Vår foreløpige konklusjon er her at sensoren fungerer godt og registrerer avtrykket med kort responstid. Ettersom den ultrasoniske sensoren fanger 3D-avtrykket, og ikke et 2D-avtrykk, økes også sikkerheten betraktelig.

Stilig vidvinkel-modus

De nye kameraene tilbyr nå flere ulike modus. Et modus vi umiddelbart fikk sansen for, var Ultra-Wide, som lar deg ta ordentlig vidvinkel-bilder. Samsung hevder selv at kameraet fanger like mye som det øyet er i stand til å se, noe som skal være 123 grader. Selskapet hevder at «det du ser, er det du får». Selv om Samsung ikke er de første til å tilby noe slikt – LG har for eksempel gjort dette i årevis – så er jeg klar for å ta funksjonen inn i varmen. Dette gjør det mye enklere å ta ordentlige panoramabilder og det gjør det enklere å få med ønsket innhold i et bilde, uten å måtte rygge bakover.

Enklere å ta proffe bilder

Vi fikk også teste ulike blur-effekter, noe som for så vidt var kult i seg selv, men vi ble ikke akkurat blåst av banen av dette. Da ser vi heller nytten av Best Shot-funksjonen. Denne benytter seg av et bildearkiv på over 100 millioner bilder for å avgjøre hvordan et bilde kan fanges på best mulig måte. AI-funksjonen gjør det enklere for amatører å ta gode bilder. For å bruke denne funksjonen holder du kameraet mot objektet du ønsker å ta bilde av – etter å ha tenkt seg litt om, vil kameraet på egen hånd finne ut hvilke innstillinger som gir det mest optimale bildet.

Vi fikk selv teste S10-kameraene i et meget fargerikt rom fylt av speil og mange knæsj-farger. Samsung mente at rommet var perfekt for å teste kameraets fargegjengivelse, men vi følte ikke at den psykedeliske opplevelsen ga godt nok inntrykk av kameraet til å gi noen konklusjon. Vi skulle gjerne testet kameraet utendørs og i dårligere lysforhold for å virkelig sette det på prøve. 

I dette meget spesielle rommet fikk vi teste kamerafunksjonene på S10-telefonene. På dette bildet ser du for øvrig S10.
I dette meget spesielle rommet fikk vi teste kamerafunksjonene på S10-telefonene. På dette bildet ser du for øvrig S10. (Ill.: Øyvind Skogmo Hansen)

Den foreløpige kamerakonklusjonen er at Samsung helt klart leverer et godt oppgradert kamera, men det er ingenting revolusjonerende her.

Vi må imidlertid kjøre en fullverdig test før vi kan gi en fullstendig konklusjon.

Solid Galaxy S-familie

Foruten en Bixby-knapp, som strengt tatt ikke hadde trengt å være der, og en generell følelse av at de virkelige store nyhetene har uteblitt, kan vi trygt si at Samsung har produsert et kvalitetsprodukt som sammen med flere av sine søskenprodukter utgjør en moden Galaxy-familie.

Her ser du alle Galaxy S-telefoner Samsung har lansert iløpet av de siste ti årene.
Her ser du alle Galaxy S-telefoner Samsung har lansert iløpet av de siste ti årene. (Ill.: Øyvind Skogmo Hansen)

AirPods-dödaren?

Vi har også testet de nye Galaxy Buds-øreproppene i en times tid. Undertegnende var faktisk meget spent på disse. Kanskje er dette å banne i kirka, men det siste året har Apples AirPods vært en fast følgesvenn.

På grunn av en hund som er litt for glad i å gnage på ting, er det nå bare en AirPod igjen i etuiet. Spørsmålet for mitt vedkommende har derfor vært; kjøpe nye AirPods, eller vente og se an når Galaxy Buds kommer? Den korte prøveperioden i kveld har foreløpig gitt et svar på spørsmålet, selv om vi fortsatt er svært nærme en lansering av AirPods 2.

Det er trøkk!

Galaxy Buds imponerer! Samsung har samarbeidet med AKG for å finjustere lyden i disse øreproppene, og selv om undertegnende ikke er en utpreget audiofil person, er lyden unektelig bra! Det var mye mer futt i disse enn forventet, og et stort pluss er at de også er behagelige å ha i ørene. Et annet pluss for kommende Galaxy S10-eiere, er at proppene kan lades via telefonen.

Galaxy Buds kommer i både hvit, svart og gul. Sistnevnte farge kommer i første omgang ikke til det nordiske markedet.
Galaxy Buds kommer i både hvit, svart og gul. Sistnevnte farge kommer i første omgang ikke til det nordiske markedet. (Ill.: Øyvind Skogmo Hansen)

Rosinen i pølsa

Ifølge Samsung skal Galaxy Buds kunne levere kontinuerlig avspilling i seks timer. AirPods leverer til sammenligning fem timer. Dog blir Samsung fortsatt knust av Apple når det gjelder ladeetuiet. AirPods-etuiet kan levere 19 ekstra timer, mens Galaxy Buds kan gi deg syv timer ekstra.

Førsteinntrykket er likevel svært godt, og vi tipper mange er veldig godt fornøyd med at Samsung leverer øreproppene med på kjøpet for kunder som forhåndsbestiller en av telefonene i S10-serien (minus S10e).

Solid, men er det nok?

Vi kommer tilbake med en fullverdig test av Galaxy S10+ så fort som mulig. I mellomtiden får vi nøye oss med å si at Samsung har avduket flere solide produkter. Om telefonene bringer så mange nyheter til bords at kunder kommer til å valfarte til butikkene, det er vi mer usikre på.

Hva er dine første inntrykk av Samsungs nye produkter?

Annonse