Arild Solberg har utviklet et vanvittig 360 panorama-rigg
Arild Solbergs 360-rigg leverer imponerende zoom-muligheter.

Annonse


Se Norge som aldri før: dette vanvittige 360-kamerarigget er «one of a kind»

– Jeg vokste opp på et mekanisk verksted som faren min eide og drev. Vi var tidlig ute med styrte maskiner innen laserskjøring, dreing og fresing, sier Arild Solberg til ITavisen.

Senere gikk han over til reklame- og fotobransjen, der han nå har lang fartstid.  Men i et marked som stadig er i forandring, ble det etter hvert nødvendig med nytenkning.

– Hvis ikke jeg hadde gjort noe hadde det bare vært et spørsmål om tid før jeg måtte ha lagt ned, sier Solberg.

En dag begynte han å tenke på Google Earth, og hvor kult det hadde vært å oppleve noe lignende, bare med enda høyere kvalitet.

Annonse


– Som tenkt, så gjort. Jeg utviklet derfor et 360 Aerial Panorama-rigg som kan brukes under helikopter. Bildene fra luften er på 44000 megapiksler i ferdig utgave på nett, noe som gir rimelig grei zoom og opplevelse, forklarer fotografen.

Utsnitt fra Geiranger.
Utsnitt fra Geiranger. (Ill.: Arild Solberg)

Unikt oppsett

Rigget har allerede blitt mye brukt, og resultatene kan du se nederst i denne saken.

– Kamerarigget er satt opp for å synkront ta 360 graders-bilder og bruke dem til ulike formål, både opplevelser og VR-bruk. For eksempel er den høye oppløsningen nyttig når det skal bygges kraftlinjer, veier, men også til reiselivsformål, sier han.

Fordelen er et systemet gjør det mulig å dekke store områder på kort tid. Det kan være kjekt hvis man skal dokumentere arbeid, eller rett og slett vise frem landet vårt.

– Du sier at dette er unikt. På hvilken måte?

– Dette er, etter hva jeg vet, den eneste riggen som er bygd og som har denne kvaliteten på opptakene. Bruksområdene er uendelige – det kan for eksempel brukes til redningsoppdrag ettersom kvaliteten er så god, og du kan zoome inn i bildet uten å miste kvaliteten.

Fungerer med VR-briller

– Dette må ha vært et tidskrevende arbeid?

– Dette har jeg jobbet med i mange år. Det har blitt en livsstil som krever mye trening og utvikling. I dag fungerer produktet på alle slags plattformer, både iPhone, iPad, Android, PC, Mac og med VR-briller.

I dag jobber han mest mot Statens Vegvesen og hjelper dem med ulike dokumentasjonsoppgaver. Riggen brukes ikke bare under helikopter, men også på droner, opplyser Solberg.

Her kan du se kamerarigget i aksjon:

Annonse


Annonse


Annonse