Handlelisten til Mozilla gir deg en illustrasjon over hvor skummelt produktet er med hensyn til spionering.

Annonse


Mozilla har laget en “creep-o-meter” for julehandelen din

På nettsiden sin har non-profit-organisasjonen Mozilla Foundation (som for øvrig er eneeier av Mozilla Corporation med produkter som Firefox og andre programmer med åpen kildekode) laget en oversikt over 70 fine julegaver der frykten for spionering er vurdert og kartlagt med en slags “creep-o-meter”. Det tryggeste produktet er Nintendo Switch mens det Mozilla betegner som “super creepy” er en FREDI Baby-monitor.

Trygg julehandel

Mozilla har laget listen med intensjon om å hjelpe forbrukere til å handle trygt – i denne prosessen har de vurdert teddybjørner som er koblet mot internettet, smarthøyttalere som hører på instruksene dine samt annen, mer generisk elektronikk.

Mange populære produkter

Mozilla har lagt ved en emoji som indikerer graden av uttrygghet som forbindes med produktet. På listen finner man blant annet PlayStation 4-konsoll, Amazon Kindle, et kodesett, smartlamper fra Philips som alle betegnes som ikke-creepy, mens man interessant nok finner Xbox One litt lengre ned på listen og med en litt sterkere creep-faktor enn PS4 – noe man mistenker kan være grunnet Cortana-funksjonalitet.

Også Tile-produkter og Jabra-propper samt en rekke smartklokker inkludert Apple Watch, Fitbit og Samsung Gear Sport er definert som creepy til en grad. Det samme gjelder AirPods og iPad fra Apple samt Bose QC35.

Annonse


Amazon troner listen

Nederst på listen finner man det som kanskje ikke overrasker, flere kamera- og høyttalerprodukter fra Amazon. Deriblant er Amazon Echo & Dot samt Cloud Cam Security Camera og Echo Show & Spot.

Se hele den komplette listen her.

Annonse