SenseTime er allerede verdens mest verdifulle oppstartsselskap som opererer med kunstig intelligens.

Annonse


Dette selskapet er ikke langt unna å vite alt om deg

Det kinesiske oppstartsselskapet SenseTime har salgskontrakter med store institusjoner verden over i tillegg til kinesiske myndigheter i deres ikke-så-hemmelige tilnærming til et panoptisk samfunn der myndighetene står for full overvåkning over innbyggerne. Bak ryggen har SenseTime svært ressurssterke kapitalforvaltere som har investert milliarder av dollar i selskapet som er på vei til å hente smartkamaera overalt.

Teknologi fra øverste hylle

Selskapet som ble startet opp for usle fire år siden selger nå kunstig intelligens-programvare som identifiserer både personer og objekter, i tillegg til å stille opp med detaljer og ganske presise observasjoner om disse.

I en Bloomberg-omvisning kommer det blant annet fram detaljer om et panel som virker som et digitalt speil – det innebygde kameraet analyserer ansiktet ditt for å anslå alderen din og gir deg en score på hvor attraktiv du er.

Jepp, høyere poeng dersom du smiler.

Et annet panel viser et veikryss i sanntid – også her briljerer SenseTime sin teknologi fra øverste hylle, med tekstbokser som viser informasjonen som er å hente fra elementene på bildet.

Annonse


Gjenkjenningsalgoritmen markerer ulike elementer i forskjellige fargekoder og kan eksempelvis gi informasjon om kjønn, klesplagg, alder og slikt. I tillegg får man opplysninger om bilene som krysser i bildet, med hastighet på bilene og indikasjon på hvilken retning de fører hen.

Verdsatt til titalls milliarder kroner

Selskapet er verdsatt til nesten fem milliarder dollar, og har hittil fått kontrakter med de store selskaper på tvers av bransjer og industrier hos alt fra telefonprodusenter, handelssentre og politidepartementer som benytter seg av teknologien deres for å analysere kameraovervåkningsmateriell.

Teknologiavansementet reiser for øvrig viktige, etiske spørsmål i det de ekspanderer og inngår partnerskap på tvers av ulike bransjer. Administrerende direktør, Xu Li, forteller at SenseTime sin teknologi hva angår kunstig intelligens er mer hensynsfull sammenlignet med tradisjonell overvåkning med vanlig kamera ettersom datainnsamlingen nå betegnes som passiv, der det for det meste er maskinen som overvåker.

Tredoblet inntekt

Investorene omfatter blant andre Alibaba, Qualcomm, og Silver Lake. Selskapet ser med god grunn veldig ambisiøst fremover, med prognoser som viser tredoblet inntekt dette året. SenseTime har ansatt 2200 hittil, og ser ut til å ansette enda flere i tiden som kommer.

Det blir veldig interessant å følge med utviklingen på SenseTime og andre selskaper som satser stort på anvendt kunstig intelligens, samtidig som det stadig blir nye, etiske spørsmål de må svare for.

Hva tenker du om at myndighetene kan ha full overvåkning over innbygerne?

Kilde:
Bloomberg

Annonse