Sjekk ut TV-nyhetene fra IFA-messen
Stort fokus på nye prosessorer på årets IFA-messe.

Annonse


Sjekk ut TV-nyhetene fra IFA-messen

ITavisen var på IFA-messen i Berlin, og vi har tatt en titt på hva vi kan forvente fra TV-produsentene den kommende tiden – for det var ikke bare Samsung som hadde noe nytt å vise frem.

Sony viste frem den nye Master-serien, som for øvrig ble avduket allerede i juli. De nye TV-modellene, AF9 og ZF9, benytter seg av den nyutviklede Picture Processor X1 Ultimate. I følge Sony selv, er denne prosessoren nødvendig for å kunne tilby et “troverdig” bilde. Prosessoren skal kunne oppdage og analysere alle objekter i bildet, slik at hvert enkelt objekt i bildet blir “remastret” sånn at dybden og teksturen blir gjengitt for et så realistisk bilde som mulig. Teknologien har Sony kalt for Object-based HDR.

Fargegjengivelse lik som Sonys masteringskjerm

Da Sony fortalte oss om TV-ene, gjorde de et stort poeng av at de også produserer profesjonelle videokameraer. De leverer med andre ord teknologi for både produksjon og fremvisning av film, noe som i følge Sony selv gir dem et konkurransefortrinn. Sony demonstrerte fordelen ved å vise en film på en Sony OLED BVM-X300. Dette er et display som brukes til profesjonell mastering av filmer – og ZF9 klarte å gjengi filmen på (nesten) like bra måte som masteringdisplayet – et display som for øvrig koster vel 300 000,- kroner.

Sony leverer knivskarpe bilder. (Ill.: Andreas Foxen Haldorsen)

Vibrerende TV

Forskjellen mellom AF9 og ZF9, er at førstnevnte er en OLED-skjerm, mens den sistnevnte er en LCD-skjerm. Siden AF9 benytter seg av OLED, og som følge av det også er tynnere, har Sony også kunnet integrere “Acoustic Surface Audio+” i TV-en.

Annonse


Dette betyr i praksis at TV-en ikke har noen synlige høyttalere – lyden blir i stedet “skutt” gjennom TV-en av en høyttaler på baksiden som gjør at TV-en begynner å vibrere. Vi ble overbevist da Sony demonstrerte teknologien for oss, men rommet der dette ble demonstrert var relativt lite.

Bedre LCD-teknologi

ZF9 er som sagt en LCD-skjerm, men Sony har forsøkt å forbedre LCD-teknologien så mye som mulig. De har implementert en teknologi som de kaller for “X-Wide Angle”, noe som gjør at fargene ikke gjengis feil om man ser på TV-en fra en mindre optimal vinkel.

Også dette ble demonstrert for oss, og vi kunne ikke se at fargene skiftet i noen merkbar grad av at man stod på siden. LCD-modellen blir merkbart billigere enn OLED-modellen.

Det hadde ikke vært så galt med en 75″ stor TV fra Sony i stua. Den nye LCD-teknologien er fabelaktig. (Ill.: Andreas Foxen Haldorsen)

Kablene er gjemt i beina til TV-ene, noe som er en bra ting for de som vil ha så lite kabelkluss bakpå som mulig. TV-ene er minimale, slik Sonys TV-er er kjent for, og bildene var så knivskarpe som man har blitt vant med. Bildene hadde nok vært hakket skarpere med 8K-oppløsning, men det mangler enda 8K-innhold, og vi ser derfor, i skrivende stund, liten vits i å kjøpe en 8K-skjerm.

Sony har oppgitt følgende priser:
AF9 55″: 32 000,- kroner
AF9 65″: 42 000,- kroner
ZF9 65″: 28 000,- kroner
ZF9 75″: 53 000,- kroner

Philips med oppgradert prosessor

Den nederlandske elektronikkgiganten ville heller ikke være noe dårligere. De kunne på IFA-messen demonstrere fordelene med den nye P5-prosessoren som er integrert i de aller nyeste TV-modellene deres. I følge Philips selv, sørger prosessoren for enda bedre kontrast, og i en side-ved-side-demonstrasjon, var forskjellen godt synlig. Dette var riktignok ikke i et nøytralt testmiljø, men teknologien har definitivt noe for seg.

Den nye P5-prosessoren demonstrert. Kontrasten er bedre i bildet til TV-en til høyre. (Ill.: Andreas Foxen Haldorsen)

Design er “in”

En gjenganger blant TV-produsentene er fokuset på design. I så måte kan man si at Xess til TLC skiller seg ut. Her har de forsøkt å spille på TV-enes rammedesign ved å flytte TV-en ut av ramma. Vi er litt usikre på om de ekstra rammene er nødvendige og om de egentlig tilfører noe som helst, men det forblir en smakssak.

Mens andre TV-produsenter forsøker å fjerne rammer, går TLC med sin Xess i stikk motsatt retning. (Ill.: Andreas Foxen Haldorsen)

Metz kunne også vise frem OLED-skjermer, men disse var utført i mer “klassisk” design. De har forsøkt å gjemme TV-beina, ved å bygge inn en TV-høyttaler foran som dekker dem. Selv om innebygde TV-høyttalere ikke er TV-entusiastenes førstevalg, må vi innrømme at dette hvert fall ser bra ut.

Metz går for klassisk design og forsøker å skjule TV-beina med en høyttaler.

Vestel kunne også vise frem TV-er med 8K-oppløsning. Her er TV-designet “normalt”. Det er vanskelig å si noe om hvor bra bildet er – med tanke på at miljøet rundt er bestemt av Vestel selv, men inntrykket vi fikk av TV-en på stand var i alle fall bra. Om panelet er levert av Samsung eller LG vites ikke, da Vestel ikke hadde noen representanter på stedet da vi var der. Vestel er for ordens skyld en stor tyrkisk TV-produsent som produserer TV-er for mange kjente selskaper.

TV produsert av Vestel. (Ill.: Andreas Foxen Haldorsen)

Panasonic hadde på sin side ingenting nytt å vise frem. I dette tilfellet viste de fortsatt frem sin EZ1000-modell. En TV som for øvrig ble lansert i fjor. På spørsmål om de ikke vil satse på 8K-paneler, var svaret at 4K-markedet enda ikke er spesielt stort (i Tyskland) – og at det derfor ikke vil lønne seg å satse på 8K enda.

Styr TV-en og PC-en med samme tastatur

Logitech er en kjent aktør når det kommer til tastaturer ment for de som bruker stue-PC-er. Selskapet har jobbet med en oppgradering av deres populære K400-tastatur, og kunne denne uka vise den frem på IFA-messen.

Tastene har blitt runde, og det samme har styreflaten blitt. Logitechs representant på stedet begrunnet valget med at brukerne foretrakk å bruke tommelen da de brukte styreflaten, og at de dermed likevel ikke kom til å nå ut til kantene av en ordinær rektangulær styreflate. I tillegg gjorde de et poeng av at designet med runde taster dermed ser mer komplett ut.

Tastaturet kan brukes til å styre både PC og TV-skjerm. Du vil med andre ord kunne navigere deg gjennom TV-ens applikasjoner og menyer ved hjelp av tastaturet.

Logitechs representant sa at tastaturet støtter kun TV-modeller lansert etter 2016. På spørsmål om hvorfor tastaturet ikke har bakgrunnsbelysning, svarte Logitech at brukerne i spørreundersøkelsene deres klassifiserte det som “fint å ha” og ikke noe som man “må ha”.

Synkronisert lys

Og for de av dere som enda ikke har en ambilight-løsning; Philips har gitt ut en ny app kalt Hue Sync App som gjør at du kan benytte smartlysene fra Philips som ambilight. Dette ble også demonstrert av Philips på stand og det funker etter vår mening ganske godt.

Philips Hue-synkronisering demonstrert med Philips Hue Play. (Ill.: Andreas Foxen Haldorsen)

Det var alt vi hadde om TV i denne omgang. Kort oppsummert kan man si at produsentene satser på bedre prosessorer, design og høyere oppløsning. Spørsmålet er enda hvor lang tid det vil ta før 8K blir allemannseie.

Vurderer du å skaffe deg en 8K-TV? Hvor mye er du villig til å betale for en ny TV? Fortell oss i kommentarfeltet under!

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse