Sniktitt: Slik er Surface Go.
Endelig er den her: Microsoft Surface Go.

Annonse


Sniktitt: Slik er Surface Go

Endelig er Surfare Go inne på testbenken – dette produktet har vi ventet på. Ikke nødvendigvis fordi det er en banebrytende enhet, men blant annet fordi Surface-produktene tradisjonelt pleier å være ganske spennende.

Surface Go

Go skiller seg klart ut fra produktene Microsoft har lansert de seneste årene, og er kanskje mest lik Surface 2 fra noen år tilbake. Eventuelt en miniutgave av Surface Pro, bare mye svakere. Her sitter det en Intel Pentium Gold-prosessor som på ingen måte kan sammenliknes med i5- og i7-seriene som sitter i de andre modellene.

Det skal bli interessant å se hvor bra ytelsen er.

Intel presset Microsoft

Designet er kanskje et naturlig punkt å starte ved. Jeg var klar over at Surface Go var mindre enn for eksempel Pro og at den har omtrent samme fotavtrykk som iPad Pro, men jeg ble fremdeles overrasket over hvor liten den er. Go minnet faktisk om en miniatyrutgave av Pro.  Det andre man legger merke til er de store rammene som omkranser den ti tommer store skjermen. Rammene føles gigantiske sammenliknet med iPad Pro, men gir i det minste god plass til å hvile fingrene.

Annonse


På høyre side, eventuelt øverst i landskapmodus, sitter strømknappen og volumkontrollerne, og man finner Surface Connector på motsatt side. Det er her man kobler til Surface-tastaturet, som ikke følger med i esken. Alt av tilkoblinger, som inkluderer minijack, USB-C og den proprietære kontakten, sitter på samme side.

Ellers føles Go lik som Surface Pro. Chassiset er som vanlig utformet i magnesium og førsteinntrykket av byggekvaliteten er helt toppers. Det gjelder for øvrig også den innebygde støtten som kan justeres i så å si den vinkelen man ønsker. Den er i det minste stødig på skrivebordet, så gjenstår det å se hvor god “lapability” Go har. Under støtten sitter forresten microSD-kortleseren.

Surface Go er en mini-Pro.
Surface Go er en mini-Pro. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Tastaturet overrasker

En Surface er ikke komplett uten tastatur og penn, selv om Microsoft ikke inkluderer det i esken. Her må man ut med rundt to tusenlapper for full pakke. Kjedelig nok var ikke Surface Pen inkludert i testpakken, men et Alcantra-tastatur var heldigvis på plass.

Størrelsen kan bekymre noen, det er nemlig mindre enn standardtastaturer, men det har gått overraskende raskt å bli vant til det og det tok faktisk ikke lang tid før jeg skrev mer eller mindre uten å se på tastaturet. Av eller annen grunn treffer jeg mellomromstasten i stedet for Alt Gr når jeg skal skrive “@”, men det er nok en tilvenningssak. Jeg liker for øvrig at tastene kurver litt innover.

Styreflaten er som tastaturet også mye mindre enn hva man er vant til. Se for deg å gå fra MacBook Pros gigantflate til denne, det er en helt annen verden. Når det er sagt fungerer den forholdsvis bra, og det er et pluss at den støtter flerfingestene i Windows 10. Noe annet ville kanskje vært rart. Et av irritasjonsmomentene ved iPad Pro-tastaturet er nettopp det at Apple ikke har inkludert en styreflate, og dermed er det ekstra kjekt å se at Microsoft leverer.

Litt mindre enn vi er vant med, men tastaturet og styreflaten overrasker positivt.
Litt mindre enn vi er vant med, men tastaturet og styreflaten overrasker positivt. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

S Mode og ytelse

I skrivende stund er det vanskelig å si noe bastant om ytelsen og hvor godt brettet presterer – det kan du uansett regne med å lese i testen som er på vei – da mye av tiden har gått med på oppsett og å laste ned oppdateringer, i sedvanlig Windows-stil. Modellen vi tester er for øvrig den med 8 GB minne og 128 GB lagring. Modellen med 64 GB lagring har eMMC fremfor SSD.

Jeg har rukket litt surfing i Edge og opplevelsen er for det meste bra, men man vil merke at ting laster litt senere enn en kraftigere maskin. Mye av suksessen til Go kan stå og falle på ytelsen, så det er noe vi skal sjekke grundig.

Per nå kjører Windows 10 S Mode på enheten, som betyr at man kun har tilgang til apper gjennom Microsoft Store. Til mitt bruk tror jeg faktisk S Mode duger til en viss grad, men til bilderedigering er jeg avhengig av Lightroom og da kommer S Mode til kort. Adobes bilderedigerer er per nå ikke å finne i Store.

Gi gjerne lyd fra deg i kommentarfeltet om du vet om et godt alternativt til Lightroom som er tilgjengelig i Microsofts appbutikk.

Ellers er faktisk det meste av det jeg trenger, tilgjengelig. Nettleseren Edge – ja, jeg er den typen – NextGen Reader for RSS, Windows 10-appene for e-post og kalender, OneNote for notater, Telegram for prat og Spotify for musikk.

Strømmetjenester som Netflix, HBO Nordic og Amazon Prime har jeg ikke fått testet ut, men så langt har kun førstnevnte en app i Store.

Surface Go i nettbrettmodus.
Surface Go i nettbrettmodus. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)
Vi er ganske spent på hvor godt Surface Go presterer.
Vi er ganske spent på hvor godt Surface Go presterer. (Ill.: Martin Kynningsrud Størbu)

Konklusjon

Dette var en superrask sniktitt på Surface Go. Jeg sitter igjen med et positivt førsteinntrykk og kan trekke frem ting som god byggekvalitet, en forholdsvis fin skjerm og en overraskende god tastaturopplevelse.

Ytelse, batteritid, høyttalerkvalitet og hvordan Windows 10 leverer på en så liten enhet, er ting som det er for tidlig å si noe om, men det skal vi bruke den neste uken på å sjekke ut så grundig vi kan.

Vi har for øvrig tatt en avgjørelse om å sammenlikne den med iPad Pro – og Samsung Tab S4 hvis den blir tilgjengelig – fremfor andre Windows 10-PC-er ettersom Go føles mer som et alternativ til iPad og Tab.

Er det noe du ønsker å vite mer om, eller vil at vi skal sjekke opp i løpet av testperioden? Da vil vi høre fra deg i kommentarfeltet.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse