Tre maskiner midt i testingen på laben i kjelleren hos Get
Tre maskiner midt i testingen på laben i kjelleren hos Get

Annonse


Her laster Get ned med spinnville hastigheter, og det kan du snart også

Forrige uke var vi hos Get og fikk en demonstrasjon av den nye bredbåndsteknologien som blir tatt i bruk til høsten. Det er snakk om DOCSIS 3.1. Du har kanskje hørt om det før, men nå skjer det.

DOCSIS 3.1 åpner for muligheten til 10 Gbps nedlastingshastighet og 1-2 Gbps opplastingshastighet i første omgang. Senere vil det oppgraderes til 3.1 Full Duplex og det innebærer at også opplastningshastigheten løfter seg til 10 Gbps.

Økt Fartsgrense og flere filer

Den drastiske oppgraderingen på nettet kan sammenlignes med at man utvider en motorvei. Motorveien har fått fire ekstra felt og økt fartsgrense! Den økte kapasiteten betyr for deg som bruker at flere kan bruke nettet samtidig uten drastiske fall i opplevd hastighet.

I husstandene er det ikke mye som må gjøres. Det er kun snakk om et nytt modem og kanskje nye nettverkskabler, avhengig av når du oppgraderte de sist. Det er altså betydelig mindre arbeid enn å installere ren fiber hele veien inn til huset. De nye modemene vil også ha en strømsparingsmodus som følge av den nye standarden. Dersom det er lav utnyttelse av nettet vil modemene gå i ‘light sleep’.

Annonse


Det nye modemet Get viste frem som har støtte for DOCSIS 3.1
Det nye modemet Get viste frem som har støtte for DOCSIS 3.1 (Ill.: Get)

Hybrid eller ren fiber?

HFC (Hybrid Fiber-Coaxial) og FTTH (Fiber To The Home) er de to mest utbredte teknologiene som er i bruk når det gjelder fiber. Over 95 prosent av nettet til Get går allerede over fiber, det er kun det siste strekket inn til boligene som er koaksialkabler når vi snakker om hybridfiber (HFC). FTTH tar fiberen helt inn til husveggen.

Fiberoptikk har et mye større potensiale hva gjelder hastigheter enn koaksialkabler, dette vil heller ikke endre seg, men spørsmålet er om det er nok å hente på ytelse kontra pris nå som DOCSIS 3.1 Full Duplex-ballen har begynt å rulle. Installasjonen av nye kabler (fiber) er rett og slett mye dyrere og felles for begge er at jo raskere du vil ha det, jo dyrere må utstyret også være.

Get velger å gå for oppgradering av eksisterende teknologi fremfor å legge fiber helt inn til husveggen. Totalt sett blir det fortsatt en større andel fiber på nettet, men det er igjen snakk om de siste meterne inn til husstandene som vil forbli koaksialkabel. I følge deres egen tidslinje vil de kunne tilby 100 Gbps innen 2030 og hvis det er tilfellet vil de ligge foran kundebehovene i mange år fremover. Flere andre aktører har valgt å avvente oppgraderingen til DOCSIS 3.1 for å heller satse på FTTH. Hva som lønner seg og hva som fungerer best i praksis må vi nesten bare avvente og se, uansett er det mye spennende for brukerne fremover.

Sebastian Eidem i Get
Sebastian Eidem i Get (Ill.: Get)

Demonstrasjonen hos Get

Demonstrasjonen vi fikk servert av Get var utført i to faser. I første fase testet vi nettverkshastigheten på tre laptoper som alle var koblet til med kabel på samme modem. Hastighetstestene ble utført via speedtest.net. Alle de tre PC-ene nådde nå nedlastingshastigheter på rundt 900 Mbps uten problemer og en snittfart på rundt 130 Mbps oppstrøms.

Under den andre delen av demonstrasjonen testet vi hastigheten via en lokal server for å nå nærmere teoretisk maksimum. En PC med fire nettverkskort var satt opp for å simulere fire PC-er i samtidig bruk. Get viste først frem med ett nettverkskort og økte med én for hver iterasjon av testen. Hastighetene holdt seg stabilt på 1 Gbps per nettverkskort, altså 4 Gbps nesten nøyaktig fordelt på de fire nettverkskortene uten tap.

Grunnet en begrensning i nettverksportene på PC-ene fikk vi ikke testet opp til 10 Gbps på en maskin, de stoppet alle på 1 Gbps.

Når?

Til høsten får vi i første omgang 1 Gbps nedstrøms og 50 Mbps oppstrøms. Det vil også bli tilbudt en linje på symmetrisk 250 Mbps, altså 250 Mbps både opp og ned.

Over tid, når behovet er der, vil dette oppgraderes ytterligere til 10 Gbps nedstrøms og 1 Gbps oppstrøms og enda litt senere vil vi få symmetrisk 10 Gbps. Før den tid må dog enhetene vi bruker få en god oppgradering for å kunne ta i bruk de høye hastighetene.

Sebastian Eidem i Get sier til ITAvisen at selv om farten både opp og ned vil øke dramatisk kommer ikke prisen til å gjøre det samme.

Annonse