Endelig har Cannon Lake blitt lansert.
Endelig har Cannon Lake blitt lansert.

Annonse


Intels 10nm-prosessor endelig lansert

Cannon Lake ble offentliggjort for vel to år siden, men prosessorens lansering har latt vente på seg på grunn av en rekke forsinkelser.

I seg selv er ikke Cannon Lake noe som får den jevne forbruker til å måpe av overraskelse. Det er snakk om en 8. generasjons i3-8121U dobbeltkjerners, fire-tråders prosessor, klokket til 2,2GHz (boost 3,2GHz).

Ingen integrert GPU
Ut i fra de tekniske spesifikasjonene, kan man videre lese at prosessoren er listet med en TDP (termisk avledningseffekt) på 15W – noe som for øvrig er nesten identisk med 14nm-prosessoren, i3-813OU, som ble lansert tidligere i år. Det mest oppsiktsvekkende er at prosessoren ikke har en integrert GPU. Dette betyr at Intel enda ikke har funne ut hvordan de skal krympe deres GPU til 10nm – og at de derfor har deaktivert denne delen av brikken.

AnandTech har kommet over noen kinesiske forhandlere som selger Lenovo Ideapad 330 med det nye prosessoren. Den bærbare datamaskinen blir solgt for vel 3700,- kroner og er etter alle målestokker en low-end-PC.  Verdt å merke seg er at den støtter strømgjerrig LPDDR4- og LPDDR4X-minne – noe som skulle tilsi et heller tilbakeholdent strømforbruk. I tillegg til dette er maskinen utstyrt med en AMD R5-GPU – noe som delvis bekrefter at fraværet av en integrert GPU i prosessoren er et faktum. Riktignok er det ikke uvanlig at laptoper har både en integrert og en dedikert GPU, men dette mer uvanlig i lavprissegmentet.

Annonse
10nm i7-prosessor til neste år
Selv om i3-8121U er en av de kjedeligste brikkene Intel kunne ha valgt for debuten til 10nm-klasse prosessorene sine, er dette likevel en viktig milepæl for selskapet. Samsung og TSMC har solgt 10nm-brikker en god stund nå, men Intel har slitt med å levere. Om alt går som det skal, vil vi antakeligvis kunne se nye 10nm i5-, i7- og i9-prosessorer en gang tidlig neste år.

 

Kilde:
Engadget
Anandtech

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse