Forbrukerrådet klager inn deitingapp til Datatilsynet.
Grindr klages inn av Forbrukerrådet.

Annonse


Forbrukerrådet klager inn deitingapp til Datatilsynet

Forbrukerrådet har sendt ut en pressemelding der de informerer om at deitingappen Grindr er klaget inn til Datatilsynet.

Deler sensitiv informasjon

Rådet opplyser i pressemeldingen om at det har gått gjennom Grindrs personvernerklæring og informasjon fra en teknisk test utført av SINTEF på oppdrag fra svensk TV 2. Det er på bakgrunn av disse funnene at deitingappen klages inn.

– Opplysninger om seksuell legning og helse er regnet som sensitive personopplysninger etter europeisk lov, og skal behandles særlig varsomt. Dette er ikke tilfellet med Grindr, sier fagdirektør Finn Myrstad i Forbrukerrådet i pressemeldingen.

Han fortsetter:

Annonse


– Vi forventer at selskapet ser til at brukerne får både det personvernet og den sikkerheten de har krav på. Dette gjelder også hvordan informasjonen blir benyttet av selskapets samarbeidspartnere.

– Det er svært urovekkende at brukerne risikerer å miste kontrollen over denne type opplysninger., sier Finn Myrstad i Forbrukerrådet.
– Det er svært urovekkende at brukerne risikerer å miste kontrollen over denne type opplysninger., sier Finn Myrstad i Forbrukerrådet. (Ill.: Ole Walter Jacobsen)

– Svært urovekkende

I testen utført av SINTEF kommer det frem at hiv-status deles med to selskaper som tilbyr tjenester knyttet til analyse og målretting av reklame, skriver Forbrukerrådet. I tillegg til dette deler Grindr informasjon som legning, geografisk plassering og seksuelle preferanser med flere tredjeparter.

Myrstad beskriver det som svært urovekkende at brukerne kan miste kontrollen over slik informasjon.

– Dette er informasjon som kan misbrukes til diskriminering, overvåkning eller markedsføring, sier han i pressemeldingen.

SINTEFs test viser også at deitingappen sender sensitive opplysninger, som inkluderer legning, seksuelle preferanser og såkalte “tribes” eller gruppetilhørighet, ukryptert.

– Selskapet gjør det enkelt for andre å få tilgang til informasjonen om brukerne, som er et brudd med både europeisk lovgivning og de forventningene brukerne skal kunne stille til sikkerhet, avslutter Myrstad.

Dette sier Grindr

I en uttalelse mandag bekrefter Grindr at det har delt personlig informasjon med tredjeparter, men gjør et poeng at selskapet ikke tar betalt for det.

“Grindr har ikke og vil aldri selge personlig informasjon som er identifiserbar – det gjelder spesielt informasjon rundt hiv-status eller siste testdato – til tredjeparter eller annonsører”, heter det i en uttalelse fra Scott Chen, teknisk sjef i selskapet, skriver The Register.

“Det er viktig å huske at Grindr er et åpent forum. Vi gir brukerne informasjon til å legge ut informasjon om dem selv, inkluder hiv-status og siste testdato, og vi gjør det klart i våre retningslinjer at hvis man ønsker å dele denne informasjon, vil den bli offentlig”, sier han.

 

Kilder:
Forbrukerrådet,
The Register

Annonse


Annonse


Annonse