Mer populært enn noen gang

Forskning viser at vi piratkopierer mer og mer.
Forskning viser at vi piratkopierer mer og mer.

En detaljert rapport fra MUSO, et selskap som samler inn data i forbindelse med brudd på opphavsretten, viser at piratnettsteder har fått en real oppsving i besøkende på nett.

Over 300 milliarder besøk

I følge MUSO har det blitt registrert over 300 milliarder besøk til et utall forskjellige piratnettsteder. Dette utgjør en oppgang på 1,6 % fra året før. Innhold fra TV er det som er desidert mest populært å laste ned ved bruk av torrents.

De fleste strømmer

Mer enn halvparten av de registrerte besøkene gikk til strømmesider – noe som gjorde dette til den mest populære måten å se piratkopiert innhold på. Torrentsider, og sider som tilbyr direktenedlasting av piratkopiert innhold, har fortsatt en stor brukerbase, men trafikken til slike sider er merkbart lavere enn til strømmealternativene.

Annonse

De fleste piratene kom i 2017 fra USA, Russland, India, Brasil, Tyrkia, Japan, Frankrike, Indonesia og Storbritannia – noe som ikke er overraskende, landenes størrelser tatt i betraktning.

Foretrekker TV-serier

MUSO registrerte at TV-serier var det piratene likte aller mest – med totalt 106,9 milliarder registrerte besøk i fjor. Musikk og film, fikk henholdsvis 73,9 milliarder og 53,2 milliarder besøk.

Mer nedlasting fra mobil

En annen trend som MUSO har registrert, er at piratene flytter seg mer og mer fra PC-er til mobile enheter. 2017 er faktisk det første året der flesteparten av piratene brukte noe annet enn PC.

Noe overraskende er det at nedlasting av filmer ved bruk av torrent ble mer populært mot slutten av 2017. MUSO antar at dette kommer som følge av at flere piratstrømmetjenester ble stengt eller blokkert på denne tiden – og at piratene derfor flyttet tilbake til tradisjonelle torrents.

Mindre ripping fra YouTube

Piratnettsteder som tilbyr musikk har opplevd en real oppsving i 2017 – en oppgang på 14,7 % prosent fra året før. Sider som har lagt til rette for å kunne rippe musikk fra lovlige strømmetjenester har mottatt færre besøk en tidligere, MUSO forteller om en målt nedgang på 33,86 %. MUSO antar at dette kommer som følge av at flere populære rippetjenester ble stengt ned i fjor. Slik ripping var den tredje mest populære måten å tilegne seg piratkopiert musikk på.

Når det kommer til piratkopiert musikk alene, utgjorde besøk fra mobile enheter hele 87,13 % av de totale besøkene. Altså beveger piratene seg mer og mer vekk fra PC-en.

Kilde:
MUSO

Annonse
Annonse