Hvit eller svart, uansett sklir HomePod inn i miljøet og leverer god lyd.
Hvit eller svart, uansett sklir HomePod inn i miljøet og leverer god lyd.

Annonse


SNIKTITT: Apple HomePod

Vi har brukt noen timer med Apples første smarthøyttaler, et produkt som kommer lenge etter konkurrentene Google og Amazons respektive Home/Assistant Echo/Alexa.

Gjør en ting veldig bra

Men Apple er seg selv like og er aldri først ute. Strategien er å undersøke hvilke områder andre produkter feiler, før de fikser på det og gjør det på sin egen måte.

Og de gjør det virkelig på sin egen måte med HomePod, og er seg selv like: de gjør noe veldig mye bra, bedre enn konkurrentene. Som vanlig har de altså fokus, men med det problemet at de ikke får til alt det de andre kan.

Kan ikke mer enn Google og Amazon

Vi skal ikke bruk massevis av tid på å forklare hva den kan og ikke kan i denne omgang, det tar vi i den komplette anmeldelsen, men det mangler stereo-støtte ved lansering, og den kan ikke ringe, sende epost eller gjøre slike ting. Kun lese nyheter, pause musikk og styre volumet. Det er grunnleggende funksjonalitet Siri er i stand til ved lansering. Hun hører heller ikke forskjell på personer.

Annonse


Men heldigvis gjør den dette bra, for hva angår lyd-deteksjon er den svært god. Med noe i overkant høy innestemme hørte hun oss og vi kunne pause musikken minst tre vegger unna i en 84 kvm stor leilighet, dog med dørene oppe. Husk at musikken spilte.

Designet sprer det praktiske budskapet om at det ikke spiller noen rolle hvor man har den, eller hvordan den er snudd – alt høres likt ut, uansett.

HomePod er lett å sette opp: plasser din iPhone ved siden av den. Plage: Face ID ikke støttet. Passordet må tastes inn manuelt.
HomePod er lett å sette opp: plasser din iPhone ved siden av den. Plage: Face ID ikke støttet. Passordet må tastes inn manuelt. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)
Materialet og måten det er formet på skal Apple liksom ha forsket på lenge og vurdert frem og tilbake. Det kan godt hende, for dette høres bra ut.
Materialet og måten det er formet på skal Apple liksom ha forsket på lenge og vurdert frem og tilbake. Det kan godt hende, for dette høres bra ut. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Lyden

Vi er særdeles overrasket hvor ren lyden høres ut. Altså, så nærme studio-kvalitet vi har hørt fra et produkt i dette segmentet. Konkurrentene har noe å bryne seg på nå.

Størrelsen er også imponerende med tanke på hva den leverer av volum. For å teste bassen måtte vi faktisk plukke låter med litt ekstra av det, men selv da ble det ikke overdådig. Vi skal lytte mye mer, men kunne ønske vi faktisk hadde mulighet til å stille opp bass.

Fun crazy-fact: man kan spille to lydmikser samtidig. For eksempel starte YouTube for så å starte musikk fra Spotify over YouTube-innholdet. A8-brikken demper lyden dynamisk, også når man spør Siri om noe.

Det er lett å koble den til Apple TV, og den kan spille Spotify og Youtube, men man kan ikke fortelle Siri hva kun skal spille fra Spotify og tredjepartstjenester.

Foreløpig konklusjon

Jeg har alltid foretrukket å styre musikken med mobilen, og ikke stemmen, uansett – så hvor viktig er det at Siri ikke kan ditt og datt? Veldig lite for egen del. Jeg hadde ikke villet ringe med den, ikke skrive e-post. Jeg har testet omtrent samtlige av konkurrentene og alle støver.

Det jeg dog setter pris på er god lyd. God-lyd som også kan skapes i mindre rom og leiligheter uten å måtte fikle eller måle av avstanden mellom store høyttalere.

Det er også ganske modig av Apple å være ærlige nok til å fokusere så ensidig på musikk, og samtidig faktisk kunne så lite.

Du kan i det minste, i de fleste tilfeller, si de leverer på hva de selv har markedsført med HomePod: lyden. Det er i hvert fall den foreløpige konklusjonen.

Annonse


Annonse


Annonse