Eve V er ingen maskin man får hakeslepp av, men den er billig og av god kvalitet.
Eve V er ingen maskin man får hakeslepp av, men den er billig og av god kvalitet.

Annonse


TEST: Vi har testet “Surface”-utfordreren skapt av et nettsamfunn og som er tusenlapper billigere

Eve V er en hybrid-maskin som Microsoft Surface, satt sammen av et team fra hele verden, og med hjelp fra sitt egne veldig motiverte nettsamfunn. Blir det et bra produkt av slikt?

Spesifikasjoner

 • i7 : Intel 7th Gen Core i7-7Y75 – i5 : Intel 7th Gen Core i5-7Y54 (testet) – m3 : Intel 7th Gen Core m3-7Y30
 • Panel: 12,3″ IGZO LCD – 2880 x 1920
 • RAM: i7 : 16 GB LPDDR3 – i5 : 8 GB LPDDR3 – m3 : 8 GB LPDDR3
 • Lagringsplass: i7 : 512 GB PCIe SSD – i5 : 256 GB PCIe SSD – m3 : 128 GB PCIe SSD
 • Bluetooth 4.2 (opp til tre enheter)
 • Miracast
 • 2x USB-A 3.0
 • 1x USB 3.0 USB-C
 • 1x Thunderbolt 3 USB-C
 • 1x 3.5mm audio
 • 1x Micro SDXC reader
 • 1:1500 kontrast – 400 nit lysstyrke – 100 prosent sRGB
 • Batteri: 48 Wh
 • Lyd: 4 x høyttalere med 1W dedikert hodetelefon-utgang – Hodetelefonforsterker: Texas Instruments (tpa6133)
 • To støyreduserende mikrofoner
 • Kamera: 2 og 5 MP
 • Windows Ink sertifisert penn (inkludert) – N-trig med 1024 nivåer – to knapper – Surface Pro (2017)-støtte
 • Koblet og trådløst tastatur (inkludert)
 • Dimensjoner: 295.9 x 205.3 x 8.9 mm

Prisene på maskinene vi har testet mot hverandre fordeler følgende:

 • Eve i5 (Core i5Y (testet), 8GB RAM, 256GB SSD): 1199 euro (11 600 kroner) med tastatur og pen
 • Surface Pro 4 (Core i7U, 8GB RAM, 256GB SSD): 13 999 kroner uten tastatur og penn
 • Laptop mellomklasse (Core i5U, 8GB RAM, 256GB SSD): 13 999

Salget av maskinen starter 4. desember, 14:00.

Annonse


Tastatur og skjerm
Tastene er veldig dype. Så dype at jeg slett ikke likte dem med en gang. Det er virkelig sprett i dem, også. Det krever litt tilvenning, og jeg synes ikke dette tastaturet er kjappere å skrive på. Det er litt for mye motstand og litt for dypt. Det blir unødvendig lange tast. Noen vil like det, andre ikke. Jeg synes de kunne funnet en bedre balansegang, men noen krise er det ikke.

Dette spiller på den indre fjorten-åringen i oss, men jeg ble overraskende glad i at tastene har forskjellig fargevalg. Årsaken er nok mye at maskinen er veldig mørk, at det er fint med noe som kan sprite opp litt. Merk at de fleste fargene er glorete, og kun en av dem er nøytrale.

En annen kul greie, og det er vanskelig å fatte hvorfor Microsoft ikke selv gjorde dette (de selger en adapter separat, kalt “Wireless Adapter for Typing Covers”, akkurat som tastaturet selges separat. Det er et viktig poeng: Pen og tastatur følger med Eve V), er at tastaturet også har Bluetooth innebygget. Med andre ord er det ikke nødvendig å klikke tastaturet til maskinen om du trenger økt fleksibilitet. Det er god kvalitet på magnet-tilkoblingen.

Det er mye ramme på denne enheten. Dette er for å holde kostnaden nede, men det føles kjipt når man leser november 2017 på kalenderen og det som selger mobiler, nettbrett og visse bærbare er nettopp tynne rammer.

Men panelet er utrolig i direkte sollys. Med California-sola midt på panelet, ser det nesten bedre ut enn mange skjermer innendørs. Sitter man inne i en middels belyst stue, er det mer enn nok med 40 prosent lysstyrke. Det er svært imponerende.

Skjermen er helt nydelig. Oppløsningen er bittelitt høyere enn Surface Pro 4, og viser virkelig flotte farger. Ikke bare fordi det er et Sharp IGZO-panel, men også fordi det er manuelt sRGB-kalibrert fra fabrikken. Det er imponerende, og ifølge Eve er V den eneste maskinen som kan skryte av det. Svart er skikkelig svart, som OLED-paneler er.

Berøringsflaten under tastaturet kunne med fordel vært større (vi er vant til MacBooks og Surface) – ditto skjermen. Tastatur-delen er for øvrig dekket av det samme myke alcantara-materiale som er å finne i Microsoft Laptop. Det er behagelig og ser fint ut, men samler opp litt for mye smuss som kan være litt vanskelig å børste bort.

Selv om panelet er litt for lite, er det fantastisk lyssterkt.
Selv om panelet er litt for lite, er det fantastisk lyssterkt. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)
Tastaturet er OK, men kunne vært noe kjappere.
Tastaturet er OK, men kunne vært noe kjappere. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Ytelse
Diskytelsen er mye bedre enn Surface Laptop. Ikke at det skal mye til, da akkurat den delen av Microsofts første, ekte bærbare skuffer.

Det er ikke slik at man merker veldig stor ytelsesforringing ved bruk av OS og nettleser, men bruker du apper som skriver og leser mye til disk, er dette noe du må være klar over.

Så hvordan yter Eve, Laptop og Surface Pro 4?

La oss først ta en titt på spesifikasjonene til de tre:

* Eve: Kaby Lake Intel Core i5-7Y54 – 2 kjerner – 1,2GHz – 8GB DDR3 RAM – Intel HD Graphics 615
* Laptop: Intel Core i5-72000U – 2 kjerner – 2,69GHz – 8GB DDR3 RAM – Intel HD Graphics 620
* Surface Pro 4: Skylake Intel Core i7-6650U – 2 kjerner – 2,19GHz – 8GB DDR3 RAM – Intel HD Graphics 540

Diskytelse
La oss så måle med CrystalDiskMark 6 – som Laptop har bevist er det store spenn mellom SSD-ytelsen, og noe som ikke blir diskutert nok i fagpressen.

Tallene er i MB/s.

* Eve: Lese: 1540 – Skrive: 595
* Laptop: Lese: 649 – Skrive: 235
* Surface Pro 4: Lese: 1518 – Skrive: 314

Laptop gjør det skummelt dårlig, som forventet, mens Eve stikker av med seieren, også over Surface Pro 4 med i7 og spesielt på skrivehastighet. Imponerende! Microsoft må gjøre en bedre jobb på dette området.

CPU-ytelse
Jo, også må vi ta en titt på GeekBench 4 når vi har tre såpass like maskiner. Flest poeng er best.

Flerkjerne-tallene kommer sist

 • Eve: 3845 – 6927 poeng
 • Laptop: 3801 – 7448 poeng
 • Surface Pro 4: 4059 – 7971 poeng

Eve kommer dårligst ut av samtlige, inkludert mellomklasse-utgaven av Laptop.

Overklokking
Maskinen er satt opp med standard-ytelse i BIOS. Dette kan endres til maks ytelse. La oss se hvor mye vi tjener på det. Husk at om du prøver slikt selv, må man installere Intel “Extreme Tuning Utility” og øke “Turbo Boost Power Max” fra 7 til 10 eller 12 watt.

Uten overklokking – GeekBench 4:

 • Eve: 3845 – 6927 poeng

Med overklokking aktivert – GeekBench 4:

 • Eve: 3673 – 6698 poeng

Ok, hva i all verden er dette? Vi får jo lavere poengsum i testprogrammet. Greia er at vi klarte å skvise ut litt mer futt i Cinebench (fra 220 til 250 poeng) med maks ytelse i BIOS og en TDP på 10 – med en 12 TDP krasjer maskinen hele tiden, Cinebench eller ikke. Dette er altså ikke et overklokkingsbeist, tvert imot.

i7-CPU-en i Surface Pro 4 gjør det ikke overraskende best i flerkjerne-testen, men er tilnærmet lik Eve når kun en kjerne testes. Eve og Laptop sine CPU-er er en generasjon nyere.

Det overrasker ikke at Eve gjør det dårligst, da begge de to andre er Intel Core U-CPU-er.

PCMark 10, også fra Futuremark, har også en totalpoengsum der generell ytelse, produktivtetsytelse og digital innholds-kreasjon måles.

 • Eve: 2624 totalpoeng
 • Laptop: 2952 poeng
 • Surface Pro 4: 3124 poeng
Det er hendig at tastaturet også har Bluetooth-tilkobling.
Det er hendig at tastaturet også har Bluetooth-tilkobling. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Vifteløs
Det er ingen støy fra denne maskinen. Dette fordi den bruker syvende generasjon Intel Core-CPU-er for bærbare, rettere sagt en Y-modell som er litt svakere. Eve forklarer CPU-valget ved å poengtere bedre batterilevetid, men det er nok like mye for å holde prisen lav.

Men ganske riktig: Y-modellene har en langt lavere klokkefrekvens, men modellen vi testet (Intel i5-7Y54) kan “Turbo Booste” til imponerende 3,2 Ghz når ytelsen trengs, opp fra grunnfrekvensen på 1,2Ghz

For prisen på maskinen er et viktig salgspoeng i et forsøk på en liten krig mot Microsofts Surface-produkter. i7-modellen er nemlig 1200 dollar rimeligere enn Microsofts Surface Pro i7, men så bruker Microsofts hybrid Intel U laptop-CPU, og ikke Y som Eve.

Vi konkluderer med at valget av Y CPU er en god ide: Ytelsen er ikke mye dårligere. Samtidig sparer det på batteriet og prisen, og batteriet er allerede stort, noe som gir god batterilevetid. Rett og slett.

Design og batteri
Den ser virkelig kul ut med sin dypt svarte skjerm og fargerike bakbelysning – begge ting forsterkes av det mørke tastaturet dekket av mykt stoff som på Surface.

Faktisk, alt er som Surface. Dette er en klone designmessig, men med visse endringer som kanskje ikke er viktige, men som gjør den litt annerledes.

På-knappen har fingersensor, i stedet for Hello-ansiktspålogging. Vi hadde foretrukket ansiktspålogging som på Surface Laptop og iPhone X, men slik er det altså ikke. Fingerpåloggingen er ingen dårlig ide og er kjapp, selv om jeg kunne ønske den fungerte ved å skru på maskinen kun ved å holde fingeren der, og ikke ved å måtte trykke inn sideknappen. Det kan også være litt kronglete å finne den på høyre side av maskinen.

Ta baksiden. Det første som slo meg, og som trolig vil treffe alle som eide iPad 1, er hvor lik den føles Apples tanks av et nettbrett. Den føles like solid, også. V sin bakside buler ikke ut like mye som iPad 1, men har definitivt avrundede kanter som bretter seg langt ut.

Men vi må snakke litt mer om vekt, for det er viktig, spesielt på en hybrid det er meningen man skal holde i separat fra tastaturet, når man føler for det. Du kan bare glemme å holde den med en hånd, to går jo, men å lese en bok f.eks. er det bare å glemme. Man må legge den fra seg.

Så hvor mye veier nettbrettdelen? La oss ta en titt, også sammenligner vi med Surface Laptop også, selv om den ikke har avtakbar skjerm.

 • Eve: 850 g
 • Surface Pro 4: 786 g
 • Laptop: 1,25 kg

Årsaken er at samfunnet rundt maskinen ønsket et noe større batteri. De endte altså opp med et på 48 Wh, mens Surface Pro 4 har et på 38,2 Wh, mens Laptop plasserer seg i midten med 45,2 wH (likt det i nyeste Surface Pro).

Man kan ikke stole blindt på dette tallet alene, da en kombinasjon av panel-type, RAM og CPU vil ha innvirkning på batterilevetiden.

Du kan uansett være trygg på at Eve V varer hele arbeidsdagen.

Batterilevetid – PCMark 8
Hva med batterilevetiden på de tre? Vi testet med PCMark 8 (10 har ikke støtte enda, men det kommer i en fremtidig oppdatering).

Lysstyrken er satt etter lysforholdet i rommet og en balanse mellom lesbarhet og godt batterivett, altså 40 prosent lysstyrke på samtlige. Automatisk lysstyrke-regulering er avslått.

 • Eve maks ytelse (via BIOS – Windows 10 maks ytelse på samtlige maskiner): 4 timer og 43 minutter
 • Eve basis ytelse: Vi tester for øyeblikket
 • Laptop: 3 timer og 42 minutter
 • Surface Pro 4: Vi tester for øyeblikket
Kickstanden, som resten av maskinen, er av god kvalitet.
Kickstanden, som resten av maskinen, er av god kvalitet.
Noen vil kalle dette kjedelig, andre kledelig.
Noen vil kalle dette kjedelig, andre kledelig. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)
Designet er minimalt, for å si det forsiktig. Dette tastaturbaksiden som er myk og god.
Designet er minimalt, for å si det forsiktig. Dette tastaturbaksiden som er myk og god. (Ill.: Trond Bie/ITavisen)

Lyd
Eve-teamet utstyrte maskinen med en hodetelefonforsterker fra Texas Instruments, en TPA6133. De skryter derfor av bedre lydkvalitet enn de fleste i sin kategori. Kan det stemme? Vi brukte et par litt tungdrevne hodetelefoner, Beyerdynamic 990 250 ohm med åpent design, for å undersøke om den låter bedre enn Surface Pro 4 og Laptop.

Først testet vi mot Microsoft Laptop. Eve spiller alt for lavt. Det er ikke nok futt i Texas Instruments hodetelefonforsterker for i det hele tatt nå et høyt nok lyttevolum, for ikke å snakke om et detaljert lydbilde. Veldig skuffende.

Vi testet deretter Laptop, og fant at det var mye mer futt i den! Overraskende nok, da Microsoft ikke har skrytt noe av lyden spesielt. Faktisk spiller de høyt nok i mange sammenhenger, men mange av oss vil være nødt til å utstyre også Laptop med en dedikert USB DAC. Surface Pro 4 yter det samme som Laptop lydmessig.

Konklusjon
Det er morsomt å se at de har lykkes med Eve V, altså klart å sette den i produksjon og ta imot tips og råd under desgin-prosessen, men det er også lett å se og merke at de har spart penger, og at den derfor er billigere enn Microsofts alternativ og ikke alltid like god.

For det første er det mye ramme rundt skjermen, og den fås kun i en størrelse, og det på under 13″. Det kan bli lite for mange. Dessuten er berøringsflaten under tastaturet for liten, og skjermdelen veldig tung. Det er årsaken til at vi ikke orker bruke den som nettbrett, og det er jo veldig synd, for batterilevetiden er god grunnet Y-CPU-en.

Heldigvis føles det ikke treg ved normal bruk, og fingersensoren er smart.

For å holde prisen nede produseres maskinen når du bestiller og har omlag en måned leveringstid. Jeg hadde satt pris på en modell med smalere ramme og mer panel som også var lettere. Hva med å gi kundene mulighet til å velge alt fra batteristørrelse, panel-størrelse og chassi? Alt produseres jo ved bestilling, uansett.

Likevel er dette en maskin du allerede har testet, om du har testet en Surface, men med et par ting som er dårligere en Microsofts produkt, og noe som er bedre: spesielt en ting som V har og som Surface mangler: Thunderbolt 3 (som gir eGPU-støtte om du ønsker å spille nye spill på den).

Samtidig er den jo billigere og det følger med tastatur og pen. Heldigvis har den solid SSD-ytelse sammenlignet med Laptop, også.

Vi var på nippet til å gi den 7 av 10, men etter å ha tenkt oss grundig om, syntes vi den fortjener:

Karakter: 8/10.

+ Svært lyssterk og detaljrik skjerm
+ God nok ytelse for alle som ikke driver med proff media-skapelse
+ God batterilevetid
+ Billigere enn konkurrentene
+ Bluetooth-tastaturet og pen følger med
+ Thunderbolt 3
+ God kvalitet på kickstand og chassi

– For tung til å brukes som nettbrett i de fleste sammenhenger
– For liten skjerm
– For liten “trackpad” gjør det litt kronglete
– Ikke det beste tastaturet