Slik kan anlegget bli seende ut.
Slik kan anlegget bli seende ut.

Annonse


Norge kan få verdens største datasenter

I en pressemeldingen legger selskapet Kolos Norway frem planene om å bygge verdens største datasenter i Ballangen kommune i Nordland.

Verdens største
Anlegget vil etter planen ha et areal på 600 000 kvadratmeter fordelt over fire etasjer og vil dermed være større enn det nåværende største datasenteret i verden som ligger i Langfang i Kina.

– Vi har hatt en konkurranse gående de siste månedene, hvor datasenter-arkitekter og ingeniørselskaper har kunnet komme med det beste konseptet for området vi har tilgjengelig, forteller direktør i Kolos Norway, Håvard Lillebo, i pressemeldingen.

Overfor NRK sier ordfører Per Kristian Arntzen at kommunen er et godt utgangspunkt for et slikt senter. Tall fra juni viser at Ballangen har den største andelen med NAV-trygdede blant landets kommuner.

Annonse


– Vi satt på et område på 600 dekar som allerede er regulert til industriformål i forbindelse med et deponianlegg. I tillegg så har vi god tilgang på kraft gjennom kraftanlegget på Skjomen. Vi har også fiber som går via Sverige og videre ut i verden, forteller ordføreren til NRK.

Blir lagt frem fredag
Planene om datalagringssenteret blir lagt frem under folkemøte i kommunen førstkommende fredag. Da vil også klima- og miljøvernminister Vidar Helgesen være til stede.

– Vi ser at ledigheten går ned, veksten går opp og det skapes flere jobber. Regjeringen vil legge til rette for at det kan etableres datasentre i Norge og vi har blant annet senket avgiftene for å trekke til oss denne typen virksomhet. Jeg møtte nylig Apple og Google i California og der markedsførte jeg Norge som vertsland for grønne datasentre, sier Helgesen til TV 2.

Han legger til:

– Behovet for datasentre vil øke fremover som verden blir mer digital. Norge har glimrende forutsetninger for datasentre. Vi har fornybar energi og kjølige omgivelser. Dette kan bli en viktig vekstnæring og skape arbeidsplasser i distriktene.

 

Kilder:
NRK,
TV 2

Annonse