Hopp til navigasjon Hopp til innhold
NSA spionerte på og lagret informasjon om amerikanske innbyggere. (Ill.: Wikipedia)

Storavsløring: NSA spionerte ulovlig på amerikanere under Obama-tiden

Selv etter at ulike sikringstiltak ble innført for å hindre dette.

En rapport fra Circa viser at NSA overvåket amerikanske innbyggere ulovlig da Barack Obama var den sittende presidenten.

Skjedde også etter at tiltak ble innført
I rapporten kommer det blant annet frem at NSA-ansatte ikke avslørte overvåkningen. Én av 20 av amerikaneres elektroniske kommunikasjon ble samlet inn og lagret av NSA, fremkommer det i den tidligere hemmeligholdte rapporten Circa har fått tilgang til.

NSA skal ha innrømmet brudd på det fjerde grunnlovstillegget i den amerikanske grunnloven. Dette skal ha skjedd også etter at byråets egne overordnede skal ha blitt enige om å følge ulike sikringstiltak i 2011.

Endret reglene for Trumps innsettelse
Circa forteller at Obama-administrasjonen offentliggjorde bruddene i fjor like før Donald Trump ble valgt som den neste amerikanske presidenten. Innrømmelsen kom foran Foreign Intelligence Surveillance Court – en føderal domstol i USA.

Fra Wikipedia: «Domstolen fører legalitetskontroll med amerikanske myndigheters overvåkningsvirksomhet innenfor landets grenser, hovedsakelig aktiviteter utøvd av National Security Agency og Federal Bureau of Investigation.»

Kort tid før innsettelsen av Trump i januar, endret tjenestemenn i Obama-administrasjon reglene for hvordan informasjon om amerikanere som blir innhentet av NSA, blir lagret.

Blant annet ble sikringstiltakene fjernet og det ble tillatt at deling av informasjon om enkeltpersoner ble delt på tvers av ulike byråer.

Den fullstendige rapporten fra Circa finner du i kildelenken.

 

Kilde:
Circa

Stikkord: Overvåkning, sikkerhet, usa