Windows-planleggeren har problemer med å håndtere 8 fysiske og 8 virtuelle prosessorer i AMDs Ryzen-familie.
Windows-planleggeren har problemer med å håndtere 8 fysiske og 8 virtuelle prosessorer i AMDs Ryzen-familie.

Annonse


AMDs Ryzen rammet av planlegger-bug i Windows 10

Ryzen-prosessorene er de første fra AMD som bruker SMT, eller “Simultaneous Multi-Threading,” som gjør at hver prosessorkjerne kan bruke ubenyttet prosessorkraft til å behandle to samtidige tråder.

Skal sende mindre prioriterte tråder til virtuelle prosessorer
For at dette skal fungere bra, må imidlertid Windows være klar over hvilke tråder som skal sendes hvor, og dette håndteres av Windows-planleggeren.

For å få maksimal utnyttelse av to tråder per prosessor sendes den tråden som krever mest kraft til den primære prosessoren, mens den “virtuelle” prosessoren håndterer mindre viktige oppgaver.

Ser alle prosessorene som fysiske prosessorer
Hvis dette håndteres riktig av systemet, kan man oppnå omtrent 20 til 30 prosent bedre ytelse med “multi-threading” enn med prosessorer som bare kjører en tråd per prosessor.

Annonse
Nå har det derimot kommet frem at planleggeren i Windows 10 ikke ser forskjell på Ryzen-prosessorens 16 prosessortråder, og behandler hver av dem som fysiske prosessorer – som vil si at Windows sender krevende tråder til alle sammen.

Massiv ytelsesnedgang
Dette resulterer i at topp-prioriterte oppgaver sendes til virtuelle prosessorer, og dermed blir resultatet en massiv ytelsesnedgang.

Windows-planleggeren fungerer derimot helt fint med Intels Hyper-threading, som også bruker virtuelle prosessorer til å håndtere lavprioritetsoppgaver, men også da Hyperthreading kom tok det en stund og en del oppdateringer til Windows før dette fungerte som det skulle.

Det er mulig at Windows 10 nå må gå gjennom det samme for å få skikkelig støtte for Ryzens virtuelle prosessorer på plass.

Hva skal du gjøre med Ryzen-prosessoren?
AMD skal være klar over problemet, og jobber formodentlig sammen med Microsoft for å få riktig støtte i Windows 10.

I melomtiden sier wccftech at Windows 7 ikke har de samme problemene, og at hovedkortprodusentene har sluppet drivere til dette systemet.

For de som bruker Windows 10 med Ryzen-prosessorer anbefaler de å skru av SMT i biosen for å få bedre ytelse inntil Windows 10-fiksen er på plass.

Kilder
MS Power User
wccftech

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse