Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Uber knaller til støtt og stadig. Selskapets selvkjørende biler ble kastet ut av San Francisco (Ill.: Uber)

– Slik lurte Uber politiet i land de ikke er lovlige

Kan noe slikt også ha skjedd i Norge?

Uber har til tider brukt aggressive metoder for å komme seg inn i marked som mangler lovverk, eller har lovverk, som i stor grad beskytter den etablerte taxi-næringen.

Oppdatert, 5. mars,  03:54:

Ubers PR-mann Harry Porter har ikke annet å melde til ITavisen enn forklaringen selskapet allerede har gitt pressen under.

Oppdatert, 23:40:

Vi har kontaktet Ubers PR-ansvarlige Harry Porter for en kommentar i saken i forhold til situasjonen i Norge. Politiet i Norge har som kjent arrestert Uber-sjåfører.

Hevder hemmelig program lurte politiet med vilje
Nå viser det seg at Uber også har vært defensive ved å bruk et verktøy kalt Greyball som gjør det mulig for selskapet å lure seg unna politiet. Det hevder The New York Times.

Programvaren som til nå har vært hemmelig, henter data fra Uber-appen, i kombinasjon med andre måter å snappe opp informasjon på, for å lure lovens lange arm.

Serverte inspektører og politi falske biler
Greyball fant politiet og serverte falsk informasjon i appen, blant annet ikke-tilstedeværende Uber-biler ble presentert på det velkjente kartet. Det forteller en kilde til NYT.

Programvaren har vært i bruk siden 2014, og brukes mest i utlandet der det er mindre fleksible transportlover enn i USA.

Uber bruker tjenestevilkårene sine til å forsvare bruken, og innrømmer langt på vei påstandene. Det skal også ha kommet frem at de blokkerte engangsmobiler som ofte ble brukt av myndighetene.

Til NYT forklarer Uber følgende:

«Violation of Service-program nekter forespørsler fra brukere som misbruker våre regler, uansett om det er folk som prøver å fysisk angripe våre sjåfører, konkurrenter som prøver å stoppe driften vår, eller utfordrere som samarbeider med myndighetene i hemmelige operasjoner som har til formål å lure sjåførene våre.»

Kilde:
NYT

Stikkord: transport, uber