Sportsredaktør i NTB, Magnus Aabech, forteller om byråets fotballrobot.

Annonse


Hjelp, roboten tar over jobben min!

Vel, det er ikke så ille som tittelen tilsier, men NTB jobber med en ganske avansert robotjournalist.

Kunstig intellinges
I fjor høst innledet NTB et sammarbeid med Bakken & Bæck – et selskap som driver med kunstig intelligens og bidrar med «natural language generation» for å sørge for at tekstene fremstår som normale.

– Vi visste ikke helt hva vi gikk til, men vi syns det var veldig spennende, forteller sportsredaktør i NTB, Magnus Aabech, under et arrangement i Oslo.

– Den utviklingen som har vært innen journalistikken de siste årene fører til at vi må finne nye måter å jobbe på. Det kommer nye arbeidsmetoder, nye verktøy og det siste tilskuddet er robotjournalisten, sier Aabech.

Annonse


«Robotjournalist» i den forstand er på ingen måte noe nytt. Amerikanske Associated Press (AP) har drevet med dette i lengre tid, men ikke med sport.

VG-roboten
Også VG har en liknende journalistrobot. VG-roboten er blant annet brukt i kommunegjeldoversikten og man kan hente ut gjeldsinformasjonen fra hver enkelt kommune i landet.

VGs robot er ikke like avansert og inneholder for det meste samme innhold og sitater, mens tallene blir endret basert på kommune.

Også VG har en enkel journalistrobot.
Også VG har en enkel journalistrobot.

Raskere og bredere dekning
NTB leverer 50 saker hver dag, noe som tilsvarer 16 000 artikler i år. De ønsker nå å automatisere deler av dekningen.

– Hvorfor automatisere? Jo, det gir raskere produksjon, bredere dekning og færre feil. Roboten gjør ikke samme feil to ganger, forteller sportsredaktøren.

Ambisjonen deres er at robotjournalisten skal bli så god at den gå gjennom kvalitetssikringen og ikke trenge å gå via desken. Den skal kunne publiseres automatisk.

Fotballrobotens nivå 3. Her kan den skrive fullstendige setninger.
Fotballrobotens nivå 3. Her kan den skrive en fyldigere rapport.

Oppretter alle tenkelige fotballmaler
I 2014 overtok de Norges internasjonale fotballstatistikk og det er der datagrunnlaget for robotjournalisten ligger. Roboten henter ut denne informasjonen og bruker maler for å skrive tekstene.

– Den henter ut dataen og slår det sammen malene til en tekst. I starten var det bare enkle setninger, men nå er den blitt så smart at vi får en sammenhengende tekst, forteller han og viser frem eksempler på utviklingen.

Det er fortsatt noen uker til lansering, så NTB har brukt tid på å se hva som fungerer og hva som ikke fungerer og om de trenger flere maler, og han innrømmet at den ikke er helt feilfri.

– Vi hadde en gang et tilfelle der spilleren som skåret selvmål ble hyllet som matchvinner og vi hadde også dommeren som målskårer, forteller Aabech til latter fra salen.

Kunstig intelligens og «natural language creation» er noen av stikkordene ved NTBs fotballrobot.
Kunstig intelligens og «natural language creation» er noen av stikkordene ved NTBs fotballrobot.

Ikke frykt roboten
Ifølge Aabech har APs økonomirobot frigjort mye av økonomijournalistenes tid og at de har vokst kraftig de siste årene. Ingen har mistet jobbet.

– Det er veldig viktig. For det er snakk om at roboten skal komme inn og ta oppgavene våre, men den kommer i hvert fall ikke med det første til å erstatte journalisten helt, forsikrer NTBs sportsredaktør.

– Vi trenger noen som kan skrive de gode sakene, stille de kritiske spørsmålene, fargelegge, og alt dette gjør at vi er avhengige av den tradisjonelle journalisten.

Aabech ser for seg at en robotjournalist kan brukes i alle situasjoner der man finner statistikk, enten det er sport, økonomi eller vær, i tillegg til rutineartikler og faktatunge saker.

NTBs fotballrobot lanseres i løpet av våren, og til dem som er redd for at roboten kommer, har han følgende melding:

– Omfavn den!

 

Annonse