Denne er ikke fra Posten Norge.
Denne er ikke fra Posten Norge.

Annonse


Epost fra «posten» tar filene dine som gissel

Cryptolocker-trojaneren er på ferde igjen, og det i norske innbokser. Denne gang er det Posten Norge som misbrukes i en svært frekk og farlig svindel-epost.

Låser filene
I eposten står det at vedkommende har en pakke ventende som budpersonen ikke klarte å levere deg (eller som scammerne som neppe har norsk som morsmål prøver å forklare: «Du har forlost pakken»).

IKKE la deg lure, for trykker du på lenken på en Windows-maskin som er utsatt for Cryptolocker låses viktige filer. Om man ikke betaler 4000 kroner for å låse opp litt over 50 000 filer, øker prisen til 8000 kroner. Scammerne er så frekke at de til og med har lagt inn en nedtelling til svindelen dobles.

Først kommer advarselen. (Ill.: ITavisen)

Deretter får man beløpet i fleisen. (Ill.: ITavisen)

Annonse


Frekke
Opplegget er dessverre godt gjennomført om man ser bort fra språket. Svindlerne forklarer hva som har skjedd med filene til offeret, hva Bitcoins er (som er eneste godtatte betalingsform slik at de kriminelle ikke skal kunne spores like lett) og en punkt-for-punkt-liste som forklarer hvordan man betaler summen.

Dette sier posten
Posten Norge har kommentert saken nå. Det er tydelig at mange har fått eposten.

– Eposten inneholder lenker til svært skadelig programvare, og harddisken på  PC’en kan bli ødelagt dersom man klikker på lenkene. Min klare oppfordring er at eposten slettes umiddelbart, sier pressesjef John Eckhoff i Posten Norge. 

«Posten mottok onsdag svært mange henvendelser om denne eposten, og enkelte kunder fortalte at harddisken deres var ødelagt. Dersom PC’en ikke er godt nok beskyttet, kan uvedkommende få tilgang til informasjonen som ligger lagret der og misbruke den. 

Det er ikke kjent hvem som står bak eposten. Postens sikkerhetsavdeling er koblet på saken.»

Annonse