Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Det fryktede dødsbudskapet fra Xbox 360. (Ill.: multiplayergames.com)

– Xbox-merkevaren kunne vært historie

Den røde dødsringen kostet Microsoft milliarder.

Kort tid etter lansering av Xbox 360 i 2005, var det kunder som fant ut at Xboxen deres plutselig ikke fungerte lenger. Konsollens måte å fortelle at noe var galt, var tre blinkende røde lys, som senere ble døpt «Red Ring of Death».

Problemet ble såpass utbredt at Microsoft i 2007 satt til side over 1,15 milliarder dollar, noe som tilsvarer drøyt 9 milliarder kroner med dagens kurs. Pengene ble brukt til å erstatte og reparere konsoller som var rammet av «RRoD».

– Skjønte ikke hva som skjedde
I et intervju med IGN, har tidligere Xbox-ansatt og nå EA Sports-sjef, Peter Moore, mimret tilbake om skandalen. Han forteller at de begynte å få inn flere og flere rapporter gjennom kundesørvisen, men at de ikke helt skjønte hva som var galt.

– VI visste vi hadde et problem. Jeg husker jeg snakket med Robbie Bach (tidligere Xbox-sjef), og sa til ham at vi hadde et milliardproblem her. Det var en utfordrende oppgave for teknikerne våre, og vi kunne ikke helt finne ut hva som faktisk var galt, men vi visste det var et varmeproblem, forteller Moore i intervjuet med IGN.

Moore jobbet med finansgruppen for å utregne hvor mye dette ville koste å fikse. En sak som virkelig ble et PR-problem for Xbox-merket. De fant ut at det ville koste omtrent 1,15 milliarder dollar og fant mot til å fortelle daværende Microsoft-sjef, Steve Ballmer, om summen.

Peter Moore på X06-pressekonferansen. <i>Foto: Thomas Marynowski</i>
Peter Moore på X06-pressekonferansen. &lt;i&gt;Foto: Thomas Marynowski&lt;/i&gt;

Ballmer reddet Xbox
– Jeg fortalte Ballmer om planene våre, og forklarte ham at hvis vi ikke gjorde det var Xbox-merkevaren død. Vi avslørte at det ville koste over 1 milliard dollar, og uten å nøle svarte han: gjør det, forteller Moore.

Den tidligere Xbox-sjefen hyller Ballmer for å sette av den gigantiske summen med penger for å løse den røde dødsringen.

– Jeg glemmer aldri det øyeblikket. Hvis du er en Xbox-spiller kan du takke Steve Ballmer for ikke engang å nøle. Nå var vi riktignok et rikt selskap som hadde råd til dette, men han (Ballmer) nølte ikke engang siden Xbox var såpass viktig, forteller Moore.

– Hvis vi ikke hadde tatt en avgjørelse der og da, og heller prøve å smøre over problemene, hadde ikke Xbox-merkevaren eller Xbox One eksistert i dag, avslutter Moore.

 

Kilde:
Eurogamer /IGN

Stikkord: Microsoft, Peter Moore, rrod, steve ballmer, xbox