Google mistenkes for Android-juks

Googles Android-operativsystem har vært i Europakommisjonens søkelys i tre år, men nå skal det settes i gang en formell etterforskning. 

Bakgrunnen er at IT-giganten er mistenkt for å ha spilt et urettferdig spill ved å forhåndsinstallere Google-applikasjoner på sin Android-versjon som leveres på mange nye telefoner. 

Les også: Nå får Google konkurranse her

Annonse

Google har blitt anklaget for å ha presset telefonprodusenter og samarbeidspartnere til å levere telefoner med deres Android-utgave. Eksempler på apper levert av Google, er blant annet Maps, Chrome og YouTube. 

Konkurrenter har klaget på at dette gir Google en urettferdig fordel, og at dette er i strid med reglene. 

Urettferdige vilkår? 

– Etterforskningen vil fokusere på om Google har tatt steget inn i ordninger som forhindrer konkurranse, eller om de har misbrukt sin posisjon som en dominerende aktør innen opertivsystemer, applikasjoner og tjenester for mobile enheter, sier EU ifølge The Verge. 

Kommisjonen skal undersøke om Google har skapt urettferdige vilkår ved å misbruke sin posisjon, og om mobilprodusenter har blitt nektet å utgi modifiserte Android-utgaver med Googles programvarer. 

«Vi bidrar til økt konkurranse»

Men Google har allerede respondert på anklagene. I et blogginnlegg skriver selskapet at konkurranseaspektet ivaretas fordi alle applikasjoner de lager fungerer på alle Android-utgaver.

«Dette gjør at folk får en flott out of the box-opplevelse med nyttige apper på hjemskjermen».

Visepresident i Googles Android-avdeling, Hiroshi Lockheimer, sier også at deres ordninger sørger for bedre konkurranse mot Apple og Microsoft, som også kommer med ferdiginstallerte applikasjoner «ut av boksen».

«Det er langt færre Google-applikasjoner som er forhåndsinstaller på Android-telefoner, enn Apples applikasjoner på sine iOS-enheter». 

Kilde: 
The Verge

Annonse
Annonse