Hopp til navigasjon Hopp til innhold
Erik Hansen har datakunnskap nok til å skjønne at telefonsvindlere ikke må få lov å koble seg til datamaskinen hans, men det er nok flere som har blitt lurt. (Ill.: ITavisen/Erik Hansen)

«Microsoft-svindlerne» prøvde å lure denne Apple-eieren

Nordmann oppringt av «support-team».

Det er ikke noe nytt at telefonsvindlere prøver å ta kontroll over Windows-maskiner i Norge, det har mange fått erfare, men nytt er det at de samme folkene nå prøver å lure Apple-kunder i samme slengen.

– Hei, det er fra Microsoft Technical Support
Det fikk Erik Hansen ‎erfare. Hansen fikk en telefon fra «Microsoft Technical Support», og det er langt fra første gang.

Dette begynner han nemlig å bli ekspert på:

«Det hele startet igjen på mandag med første oppringing. Jeg visste med en gang hva det gjaldt, for de ringte også for ett år siden.

På tirsdag ringte de tre ganger, dagen etter like mange ganger, mens de på torsdagen ikke ga seg før etter hele seks forsøk.»

Når databrukeren forklarte at han ikke brukte en Windows PC, men Mac, var svindlerne kjappe og videresendte Apple-eieren til «Apple Technical Support».

Les også: Pass deg også for Apple-svindel per epost.

Dette nummeret ringte de fra
Nummeret de ringte fra denne gang var 5648949265.

Ved søk på 1880.no opplyses det at nummer 5648949265 er brukt i forbindelse med markedsundersøkelser eller telefonsalg.

Ganske riktig: Et enkelt Google-søk avslører at flere svensker har blitt forsøkt lurt fra dette nummeret. På telefonterror.no er dog intet registrert.

Når vi prøvde å ringe samme nummer fikk vi beskjed om at nummeret ikke lenger er i bruk.

– Du har et problem
ITavisen: «Hva er det de lurte på?»

«De forklarer alltid at jeg har et problem med min Windows-maskin fordi «det er noen hackere som har kommet seg inn på min maskin og installert noe der».

De påstår altså at maskinen min er en del av et kriminelt nettverk, men når jeg spør dem om de kjenner til min IP-adresse legger de stort sett på.»

Ville ta kontroll over Mac-en
Hansen forklarer hva som så skjedde:

«Først ville han at jeg skulle gå besøke google.com. Etter en meget vanskelig måte å stave teamviewer.com på, fikk jeg skrevet det inn og søkte etter dette.

Når jeg gikk inn på teamviewer.com spurte personen i andre enden om jeg så en jente som smilte til meg. Når jeg bekreftet dette fikk jeg beskjed om å trykke på «Join Remote Control Session». Deretter forklarte han i detalj hva jeg skulle gjøre for å gi dem tilgang til hele maskinen min.»

Deretter ble Hansen oppfordret til å koble seg opp til deres Teamviewer-server, men da skjønte heldigvis Apple-eieren at det var best å avslutte stuntet.

Stikkord: Apple, Microsoft, svindel, telefonterror