Annonse


Om Apple og DRM

ITavisen skrev i går en artikkel om Apple og deres pågående DRM-rettsak, en sak motparten har brygget på i 10 år.

ITavisen beklager unyansert artikkel
I artikkelen skrev vi følgende: 

«For 10 år siden var det slik at en iPod kun godtok musikk kjøpt fra iTunes eller rippet fra en CD. De saksøkes for at de ikke tillot sine kunder å mate en iPod med musikk fra konkurrerende musikkbutikker.»

Det stemmer at de kun godtok å mate musikk kjøpt fra én butikk, nemlig iTunes Music Store, og denne i første omgang implementerte DRM-en FairPlay (du kunne fint mate en iPod med DRM-frie MP3- og AAC-filer uten at de ble slettet uten forvarsel – både på en iPod og i Apples iTunes-programvare).

Det var akkurat dette Apple forhandlet frem med de fire store: Universal, Sony BMG, Warner og EMI.

Real Networks hacket Apples DRM
Det som ikke kom klart nok frem i gårsdagens artikkel, var at Apple slettet musikk om de oppdaget at brukeren hadde handlet musikk med en DRM-hacket løsning.

Det er akkurat dette Real Networks gjorde i 2004: De hacket FairPlay-DRM-en Apple som de fire store hadde blitt enige om å bruke i samarbeid med Apple.

Som det kommer frem i Steve Jobs sin kommentar om situasjonen i februar 2007 var ikke dette noe Apple kunne leve med, da plateselskapenes krav var helt klare på dette punktet.

Vi presiserer også at Apple ikke eide musikken, kun lisensierte den videre til en iTunes-kunde.

Dette skrev Jobs i 2007
«En av bestemmelsene vi ble enige om med plateselskapene, er at om vår DRM-løsning skulle bli hacket, og deres musikk vil kunne bli spilt av på ikke-godkjente-enheter, så hadde vi bare noen få uker på å rette problemet – om ikke ville de hatt retten til å trekke tilbake hele sin musikkkatalog fra iTunes store,» skrev Jobs den gang.

Jobs sa også klart ifra i dette brevet at han ønsket å selge DRM-fri musikk.

Det var akkurat dette Apple og bransjen kom til enighet om to år senere.

Apple hadde ingen problemer med DRM-fri-musikk
Om musikken hadde vært DRM-fri (husk at de støttet DRM-frie MP3-filer rippet fra en CD, og reklamerte for det faktum), hadde ikke Apple slettet musikken, men siden Real Networks gjorde akkurat dette, hadde ikke Apple noe valg, om ikke risikerte de å miste omtrent all musikken de solgte i iTunes.

At Apple burde ha behandlet kunder som lastet ned DRM-hacket musikk inn på iPod-en sin på en bedre måte levnes liten tvil, men det er nødvendigvis ikke det samme som at Apple slettet musikk fra sine iPods for å hemme konkurranse – de godtok nemlig DRM-fri MP3-musikk fra Amazons musikkbutikk på samme tid.

Annonse


Annonse


Annonse


Annonse