Annonse


Snart kan dette bli mulig

Alle som har sett en Batman-film husker signalet som projiseres på nattehimmelen for å påkalle redningsmannen i Gotham City.

Har hittil krevd skyer
Det er ikke vanskelig å projisere et bilde på en sky. Men å projisere noe på en klar nattehimmel har hittil ikke vært mulig.

Men nå har japanske forskere utviklet teknologi som kan gjøre dette til en realitet i framtida.

I løse lufta
Tokyos tekniske museum viste selskapet Burton i dag  fram verdens første laserprojiserte bilder i bare lufta, uten reflekterende flater eller værfenomener.

Annonse


Roterende spiraler, flaksende sommerfugler og omrisset av et eple ble sendt opp i den kalre lufta fra en bil under framvisningen.

Konsentrert laser
Teknologien virker litt på samme måte som når man samler solys med forstørrelsesglass i ett punkt, slik at det slutt blir så intenst at det tar fyr.

På samme måte konsentreres laseren i ett bitte lite punkt i lufta. Dette gjør at luftmolekylene som treffes av punktet begynner å gi fra seg hvitt lys som minner om LED-lyset vi finner i mange lamper hjemme hos folk i dag.

Som små eksplosjoner
– Den viktigste delen av teknologien vår er at vi kan konsentrere lys i ett punkt og få det til å sende ut lys akkurat hvor vi vil, forklarer direktør Akira Asano i Burton til nyhetsbyrået AFP.

Lyset komme ri utbrudd flere hundre ganger i sekundet, omtrent som små eksplosjoner.

Bare fem meter foreløpig
Dette gjør at man kan lage nesten hva som helst, fra tredimensjonale stillbilder til animasjoner.

Med dagens teknologi kan bildene bare projiseres om lag fem meter fra utgangspunktet, så det er ennå et stykke igjen til Batman-signalet.

I stedet for fyrverkeri?
Men Asano håper at dette kan dobles innen  kort tid.

Så kanskje fyrverkeri vil om noen år vil bli avløst av virkelig flott lysshow på himmelen?

Kilde:
Yahoo News/AFP

Annonse